27-12-2021 Noortje van Campenhout

Duurzame hoogtepunten 2021

Voor het milieu is duurzaamheid van cruciaal belang. Veel mensen denken bij duurzaamheid in de eerste plaats aan hernieuwbare energie, maar er zijn veel meer methoden om te verduurzamen. 

Aangezien het einde van het jaar 2021 nadert, hebben wij per maand enkele duurzame hoogtepunten van het afgelopen jaar opgesomd.

Wereldmilieudag 2021 5 Juni

Januari

- In januari werd er voor het eerst meer groene dan fossiele energie gebruikt in Europa (bron).

- Vanaf 1 januari 2021 moeten alle milieuvergunningsaanvragen voor nieuwe gebouwen voldoen aan de normen voor bijna energie neutrale gebouwen (BENG) (bron).

- Eerste elektrische auto voor lange afstanden werkt op SunPower Maxeon technologie (bron).

Eerste elektrische auto

Februari

- Wereldwijde primeur: Voor het eerst is er een passagiersvlucht uitgevoerd met gedeeltelijk duurzaam opgewekte synthetische paraffine. Deze vlucht is in Nederland uitgevoerd (bron).  


Maart

- Op meer plekken in Nederland de circulaire bouwhub: Een Circulaire Bouwhub is een fysieke verbinding tussen een gesloopt bouwwerk (waar bouwmaterialen vrijkomen) en een bouwplaats waar de vrijkomende materialen kunnen worden hergebruikt (bron).

- Sinds maart zitten er geen verwarrende plussen meer op energielabel apparaten (bron)

April

- Bij de productie van beton komt veel CO2 vrij. Rijkswaterstaat liet in de pilot Afsluitdijk acht partners hun creatieve en duurzame combinaties testen (bron).

- De provincie Flevoland heeft een uiterst duurzame rotonde aangelegd. De rotonde is volledig gemaakt van nieuw kunstvezelbeton, daarnaast er is speciale aandacht besteed aan het verlagen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van de biodiversiteit tijdens de bouw (bron).

 

Mei

- Wind en zon zorgen woensdag 5 mei voor record van 12,GW aan duurzaam opgewekte stroom (bron).

- Nederlandse zonnepanelen voorzien ruimtesonde JUICE van stroom (bron)

 

Juni

- 16 juni werd het Circular and Fair ICT-Pact ondertekend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Met het ICT-Pact kunnen inkopers laten zien dat er vraag is naar circulaire ICT-producten, wat de producenten stimuleert om die aanpassingen daadwerkelijk te maken (bron).

- Vanaf 30 juni 2021 is het verplicht om een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen te installeren bij een ingrijpende renovatie (bron).

Juli

- Vanaf 3 juli een verbod op wegwerp plastic in heel Europa (bron).

- Het langste zonnefietspad wereldwijd is 14 juli in Maartensdijk geopend. Het pad is 330 meter lang en wekt energie op (bron).

- Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat duurzaam gedrag gelukkig maakt (bron).

 

Augustus

- Vanaf 1 augustus moet op alle nieuwe energie labels worden vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de 'standaard voor isolatie' (bron).

 

September

- In Augustus en September kwam meer dan 1/3 van alle stroom uit Nederland van hernieuwbare energie (bron). 

 

Oktober

- Vanaf 2024 kunt u met het watertoestel, zonder Co2 uitstoot van Rotterdam naar Londen vliegen (bron).Vliegtuig

November

- In november is een recordbedrag van 3,6 miljoen euro aan subsidies voor zonnepanelen aangevraagd via de Investeringssubsidies voor duurzame energie en energiebesparing (ISDE) (bron).

- Onyx kolencentrale in Rotterdam gaat sluiten, dit zorgt ervoor dat de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht wordt naar 0 (bron)

December

- De Visie Warmtetransitie is op 13 december door de gemeenteraad bekrachtigd. Tilburg zet met dit voorstel een belangrijke stap om in 2045 een klimaat-neutrale stad te zijn. Het voorstel laat zien dat de gemeente inzet op nieuwe, milieuvriendelijke methoden om huizen en gebouwen te verwarmen (bron).

- Pilot zonnepanelen op zee (bron).