8-12-2021 Noortje van Campenhout

Record hoeveelheid subsidie zonnepanelen (ISDE)

November 2021
In november is een recordbedrag van 3,6 miljoen euro aan subsidies voor zonnepanelen aangevraagd via de Investeringssubsidies voor duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het gaat hierbij om 80 projecten.

Analytics 3265840 1280

Voorwaarden subsidie
Sinds januari van dit jaar komen bedrijven met een zonnepanelensysteem met een piekvermogen van 15 tot 100 kilowatt in aanmerking voor de subsidie. Voor zonnepanelen is een subsidie van 125 euro per kilowattpiekvermogen beschikbaar.

Om in aanmerking te komen voor een ISDE-subsidie voor zonnepanelen moet het netto eigen verbruik op de kleinverbruikersaansluiting in het jaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag minimaal 50.000 kilowattuur zijn geweest en moeten de zonnepanelen zijn aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting met een maximale capaciteit van 3 x 80 ampère.

Minder subsidie beschikbaar in 2022
Komend jaar zal de ISDE geen 40 maar 30 miljoen euro subsidie beschikbaar stellen voor zonnepanelen en windmolens. Het subsidiebudget wordt daarmee met tien miljoen euro verlaagd ten opzichte van het lopende kalenderjaar. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Yeşilgöz-Zegerius maakte de aankondiging bekend.

Vooralsnog lijken de gevolgen beperkt, omdat de subsidiepot in 2021 verre van leeg zal gaan. Ondanks het feit dat november de meest succesvolle maand was voor het subsidieprogramma sinds de start in januari, daalde het aantal aanvragen dit jaar met 22%. Van de 40 miljoen euro beschikbare subsidie is tot nu toe slechts 12,3 miljoen euro aangevraagd.