26-05-2021 judith@aarde.nl

Nederlandse zonnepanelen voorzien ruimtesonde JUICE van stroom

De ruimtesonde JUICE van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zal door Nederlandse zonnepanelen worden voorzien van stroom. Het ruimtevaartuig zal worden ingezet om de manen van Jupiter te onderzoeken en wordt op dit moment getest in Noordwijk.

Jupiter ESA

De naam JUICE staat voor Jupiter Icy moon Explorer. De zonnepanelen die deze sonde van stroom moeten gaan voorzien zijn afkomstig van het bedrijf Airbus uit Leiden. En niet alleen de stroomvoorziening voor deze missie komt uit Nederland, ook wetenschappers en ingenieurs van de TU Delft maken samen met onderzoekers van JIVE uit Dwingeloo baanbrekend wetenschappelijk onderzoek mogelijk naar de ijsmanen van Jupiter. Zij plaatsen namelijk over heel de wereld radiotelescopen waarmee de missie te volgen zal zijn.

De radiotelescopen werken samen met supercomputers van JIVE en voegen via deze weg de gegevens van over de hele wereld samen tot één bruikbaar signaal. Hierdoor kunnen de onderzoekers de ruimtesonde nauwlettend in de gaten houden. Een baanbrekende methode omdat ruimtemissies normaalgesproken slechts met een enkele telescoop worden gevolgd. Wanneer er meerdere telescopen worden gebruikt om het ruimtevaartuig te volgen kan de positie ervan veel preciezer worden bepaald. Tot wel enkele tientallen meters nauwkeurig!  Wanneer het onbemande ruimtevaartuig dichtbij de manen van Jupiter is kunnen onderzoekers vanaf Aarde er daarom voor zorgen dat deze een stuk dichterbij kan komen dan normaal. Hiermee worden de gegevens van 10 door Nederlandse zonnepanelen aangedreven wetenschappelijke instrumenten veel geraffineerder.

ESA’s ruimtesonde wordt volgend jaar vanuit Kourou, Frans Guyana, gelanceerd en is vervolgens tien jaar lang onderweg naar de manen van Jupiter om daar onderzoek te doen naar de manen Europa, Callisto en Ganymedes.

 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen