19-10-2023 Noortje van Campenhout

Stroomnet op de proef: Hoe u toch kunt verduurzamen in Nederland

Stelt u zich voor: u heeft net een nieuwe elektrische auto gekocht en u bent klaar om uw huis te verduurzamen met zonnepanelen en een warmtepomp. U bent enthousiast over de groene toekomst die voor u ligt, maar dan hoort u dat het Nederlandse stroomnet vol zit. Wat betekent dit voor u en uw duurzame plannen? In dit artikel duiken we in de recente situatie van het Nederlandse stroomnet en wat u kunt verwachten als u wilt verduurzamen.

 

 

Capaciteitsproblemen op het stroomnet

Het Nederlandse stroomnet is cruciaal voor de energietransitie: Het vervoert namelijk elektriciteit van de opwekkingsbronnen naar onze huizen en bedrijven. Recentelijk hebben minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en de netbeheerders gewaarschuwd dat het stroomnet bijna vol is voor grootverbruikers en zelfs voor kleinverbruikers in sommige regio's. Voor grootverbruikers zijn nieuwe aansluitingen of uitbreidingen alleen mogelijk als bedrijven minder elektriciteit verbruiken tijdens piekmomenten.

 

Impact op kleinverbruikers

Voor kleinverbruikers, zoals consumenten en kleine bedrijven, zijn de gevolgen in de meeste provincies anders. Op dit moment is er nog voldoende ruimte op de landelijke hoogspanningsnetten en de regionale middenspanningsnetten voor de groei van het elektriciteitsverbruik. Dit is goed nieuws voor degenen die willen verduurzamen.

Echter, in specifieke provincies, zoals Flevoland, Gelderland en Utrecht, dreigen knelpunten op te treden vanaf 2026. Dit betekent dat kleinverbruikers, inclusief huishoudens en Mkb’s, worden geraakt in deze regio's.

 

Waarom is dit gebeurd?

In het nieuws is veel te lezen dat de groei van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto's veel sneller is gegaan dan verwacht… maar is dit ook zo? Het netprobleem was te voorkomen, zo blijkt uit EW-onderzoek. Netbeheerders, de toezichthouder en de politiek wisten al jaren dat het stroomnet niet klaar was voor een groene toekomst. Terwijl de samenleving steeds weer hoorde dat er moest worden verduurzaamd, bleven de benodigde investeringen in het stroomnet uit. Het bouwtempo werd niet opgevoerd, en daarmee werd het netprobleem genegeerd.

Het is de taak van de netbeheerders om te zorgen dat het stroomnet op orde is. Toen zij tekortschoten, had de overheid moeten ingrijpen in de vorm van coördinatie en financiële steun. Dat ziet de overheid sinds een jaar wel in, maar inmiddels zijn de reparatiekosten voor het stroomnet flink opgelopen. Hiervoor betalen burgers en bedrijven de prijs. Deze situatie heeft namelijk grote gevolgen voor onze samenleving, waar elektriciteit essentieel is voor ons dagelijks leven. Niemand wil in het donker zitten of zonder verwarming in de winter.

 

Maatregelen en oplossingen

Minister Jetten is vastbesloten om de capaciteit van het stroomnet zo snel mogelijk uit te breiden en het bestaande net slimmer en flexibeler te benutten. Hier zijn enkele van de voorgestelde maatregelen:

- Vereenvoudigde Procedures: Vergunningsprocedures voor de uitbreiding van het elektriciteitsnet worden versneld. Projecten worden aangemerkt als van 'zwaarwegend maatschappelijk belang'.
- Stroomverbruik Afstemmen: Bedrijven krijgen de mogelijkheid om hun stroomverbruik onderling af te stemmen. Hierdoor kan ongebruikte capaciteit efficiënter worden benut.
- Congestiemanagement: Minister Jetten wil bedrijven aanmoedigen om hun stroomverbruik te verminderen tijdens de piekuren om zo de druk op het net te verlichten.

 

Hoe zit het met duurzaamheid?

Een van de zorgen bij deze ontwikkeling is dat duurzaamheidsprojecten in de wacht worden gezet vanwege de stroomnetproblemen. Het is essentieel dat de energietransitie niet vertraagt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat benadrukt dat er intensieve samenwerking plaatsvindt om knelpunten te voorkomen.

 

Wat kunt u doen?

Als individu kunt u nog steeds verduurzamen, maar het kan verstandig zijn om rekening te houden met de lokale situatie. Hier zijn enkele stappen die u kunt overwegen:

- Energieopslag: Overweeg het gebruik van thuisbatterijen om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is. Aarde.nl is op het moment druk bezig met het vinden van verschillende geschikte leveranciers voor thuisbatterijen.
- Zelfvoorzienendheid: Onderzoek opties om zelfvoorzienend te worden, zoals off-grid zonnepanelen met opslag.
- Flexibel Verbruik: Pas uw stroomverbruik aan om piekmomenten te vermijden. Overweeg bijvoorbeeld uw elektrische auto op te laden tijdens daluren.

Het Nederlandse stroomnet staat voor een grote uitdaging, maar met de juiste maatregelen en samenwerking kunnen we de energietransitie voortzetten. Het is essentieel dat we een balans vinden tussen duurzame groei en een betrouwbaar stroomnetwerk.