4-04-2022 Noortje van Campenhout

De stormloop op hybride warmtepompen leidt tot veel teleurstelling en frustratie.

Wetenschappers zijn het erover eens dat de warmtepomp de toekomst is. Maar zo'n pomp is niet haalbaar voor elke woning en voor elke portemonnee. Vooral met de grote vraag is het lastig om voor iedereen van een warmtepomp te voorzien. 

Remeha Elga Ace Hybride Warmtepomp

Veel woningeigenaren moeten minimaal tot het najaar wachten.
Installateurs, waaronder wij, zien een toename van het aantal aanvragen als gevolg van de verhoogde ISDE-subsidie en de stijgende gas- en energieprijzen. Fabrikanten van warmtepompen hebben er veel moeite mee om aan de snel gestegen vraag van warmtepompen te kunnen voldoen. De schaarste aan onderdelen, die al een jaar lang een punt van zorg is voor de fabrikanten, maakt dat ze zeker maanden nodig hebben om productielijnen op te zetten en schaarse onderdelen te kunnen verkrijgen.

Tekort aan monteurs
Er is niet alleen een lange wachttijd voor de hybride warmtepomp wat voor problemen zorgt. Er is namelijk ook een tekort aan monteurs. Hierdoor komen installatiebedrijven ook in de knoop met het aantal aanvragen. Lees hier meer over het tekort aan technisch personeel.

Productiecapaciteit
Marktleider Remeha kan de stijgende vraag naar hybride warmtepompen momenteel niet aan en heeft daarom een wachtlijst voor nieuwe bestellingen. Als gevolg daarvan is de levertijd voor veel bedrijven al meer dan 6 maanden.

Opschaling
Naast de stijgende kosten voor gas en elektriciteit, merken klanten dat de aanschaf van een (hybride) warmtepomp betaalbaarder wordt. Dit komt doordat de overheid sinds 1 januari 30% van de aanschaf vergoedt. De duurzame energiesector streefde ernaar om volgend jaar 100.000 (hybride) warmtepompen te hebben.

Hybride warmtepomp snel verduurzamen
De (hybride) warmtepomp kan volgens het kabinet ook worden ingezet bij de bestrijding van energiearmoede, die toeneemt als gevolg van stijgende energieprijzen. Hybrides kunnen helpen om op grote schaal te verduurzamen, vooral in de woningbouwvereniging sector. Het gasverbruik van een woning kan zo gehalveerd worden. De signalen die we nu zien, wijzen er niet op dat er voor de komende winter een groot akkoord zal worden gesloten.

All-electric warmtepomp
De schaarste lijkt bij de all-electric warmtepompen wat minder te zijn. Dit is positief wanneer uw CV ketel 12 jaar of ouder is. Een elektrische warmtepomp is dan een goede optie. Voor een volledig elektrische warmtepomp moet uw huis redelijk tot goed zijn geïsoleerd. Is uw huis in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledig elektrische warmtepomp.

 

Geinteresseerd in een All-electric warmtepomp? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte op maat aan.