10-03-2022 Noortje van Campenhout

Tekort aan technisch personeel is een knelpunt voor verduurzaming

Wij van Aarde.nl zien al een tijdje hoe lastig het is om vakkundig personeel te werven. Ministers Rob Jetten en Karien van Gennip gaven vorige week beiden aan dat er een gebrek is aan mankracht om de klimaatdoelstellingen te realiseren.

Aarde Service (3)

Fossiele brandstoffen
Energie uit fossiele brandstoffen is geen oplossing op lange termijn, omdat deze brandstoffen op kunnen raken. Fossiele brandstoffen zijn brandstoffen die via een langdurig natuurlijk proces zijn ontstaan uit dode organismen. Dit is voor ons een uitdagende procedure om te dupliceren. Als gevolg daarvan kunnen fossiele brandstoffen schaars worden. Sommige van deze brandstoffen zijn ook gevaarlijk voor het milieu. Bij de verbranding van kolen, olie en gas wordt CO2 uitgestoten, wat bijdraagt tot de klimaatverandering.

Duurzame energie
Duurzame energiebronnen zoals zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling. Daarnaast raakt deze energie nooit op. Wij zien graag dat iedereen in de toekomst zelfvoorzienend is door middel van zonne-energie. Ook aardgas kunnen we, met de installatie van warmtepompen, vervangen door een duurzaam alternatief.

Personeelstekort
Het tekort aan technisch personeel is al langer bekend. Daarom zetten wij ons in om het personeel op te leiden en te ondersteunen waar nodig. Het perfect installeren van duurzame systemen vraagt de juiste kennis en ervaring. Dit is dan ook echt een vak waarvoor een juiste opleiding essentieel is.

Earthkweek
Om monteur te worden starten de monteurs met de basiscursus bij een erkend opleidingsinstituut, zijn de monteurs in staat deze systemen te installeren. Wij bij Aarde.nl zijn erachter gekomen dat er daar bovenop meer nodig is. Daarom hebben wij zelf een opleiding ontwikkeld: Earthkweek. In deze cursus leert een monteur ook het op de juiste manier opbouwen van een steiger, het opbouwen en gebruiken van een ladderlift en werken in de verschillende weersomstandigheden. En ook hoe men een paneel vervoert zonder het te beschadigen. 

Oplossing vanuit de overheid
De overheid is ook van plan te helpen bij het oplossen van het tekort aan arbeidskrachten in de sector. Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelt de regering een strategie die het actieplan voor groene banen wordt genoemd. De regering is van plan de toegang tot bijscholing uit te breiden en te investeren in permanente scholing.

Huidige arbeidsmarkt
Personeel voor technische beroepen is moeilijk te vinden vanwege de huidige situatie op de arbeidsmarkt. De werkloosheid is op dit moment laag . Niet alleen de duurzame energie sector, maar ook andere sectoren kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Daarnaast is er de ongunstige perceptie van technologische beroepen. Jongerenorganisaties suggereren dat werken aan de klimaatcrisis in een "kader" aantrekkelijker is dan de huidige focus op techniek.

Overstappen
Bent u zelf wel geïnteresseerd in een carrière switch en hecht u belang aan het welzijn van de aarde? Neem dan gerust contact met ons op! Dan kunnen we samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.