29-12-2020 Lonneke

Bavaria verruild fossiele brandstof deels voor nieuwe energiebron ijzerpoeder

Laatst was al in het nieuws dat Heineken haar brouwerijen volledig zelfvoorzienend gaat maken door middel van biogas, zonne- en windenergie. Nu is ook bierbrouwer Bavaria in het nieuws vanwege haar duurzame doeleinden. Zij gaan namelijk bierbrouwen met ijzerpoeder als energiebron.

Bier

De TU Eindhoven heeft een test gedaan waaruit is gebleken dat energieopwekking uit ijzerbrandstof een goed alternatief is voor CO2-uitstotende fossiele brandstoffen. In Nederland wordt daarom de eerste industriële installatie voor de verbranding van ijzerpoeder gebouwd.

Circulair, groen, goedkoop, niet giftig
In deze installatie wordt als volgt energie opgewekt: het ijzerpoeder wordt gemengd met lucht en aangestoken in een speciale verbrandingskamer. Bij de verbranding komt, zoals eerder aangegeven, geen CO2 vrij. De warmte die ontstaat uit de verbranding kan elektriciteit opwekken. Het residu dat overblijft kan in combinatie met waterstof weer worden omgezet in ijzerpoeder. Deze manier van energie opwekken is dus groen én circulair! Daarnaast is het ook nog eens niet giftig én niet duur.

Bavaria
Bavaria, een brouwerij die voorheen volledig op aardgas draaide, heeft wel oor naar deze nieuwe manier van energieopwekking. Zij willen minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom gaat de fabriek nu deels over op energieopwekking via de verbranding van ijzerpoeder.

Wanneer dit eerste project voltooid is wil de TU Eindhoven een grotere installatie van 1 megawatt maken. En in 2030 willen ze een kolencentrale ombouwen tot ijzerbrandstofcentrale.  

Bron: Change Inc.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen