Witte vs. zwarte zonnepanelen: wat is het verschil?

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 2-10-2023

Er bestaan verschillende kleuren zonnepanelen, namelijk 'witte panelen' en 'full black panelen'. Hoewel consumenten vaak esthetische voorkeuren hebben, zijn ze vaak niet volledig op de hoogte van de onderscheidende kenmerken van deze panelen.

Zonnepanelen die volledig zwart zijn, worden ook wel "Full black zonnepanelen" genoemd. Bij deze panelen zijn zelfs de witte lijnen tussen de zonnecellen zwart. Het voordeel van Full black zonnepanelen is dat ze goed passen bij de overwegend zwarte dakpannen van de meeste huizen, waardoor ze minder opvallen. Niet iedereen vindt zonnepanelen even mooi, waardoor dit vaak de voorkeur heeft.

Niettemin hebben Full black panelen ook een nadeel in vergelijking met de witte panelen. De witte vlakken op de panelen dragen namelijk bij aan de koeling van de panelen. Hoe zwarter de zonnepanelen zijn, des te warmer ze worden. Helaas geldt: hoe warmer de panelen zijn, hoe lager hun rendement, zelfs onder dezelfde zonnestraling. Het is daarom van belang om zorgvuldig af te wegen of esthetiek of rendement voor u belangrijker is.

Heeft u vragen over zonnepanelen en kunt u het antwoord niet vinden op onze website? Aarzel dan niet om uw vragen te stellen. Wij staan graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden over zonnepanelen en duurzaamheid! 🌏