Wat zijn de voor- en nadelen van warmtepompen?

Warmtepomp Gepubliceerd op: 13-10-2020
lightbox image

Warmtepompen: Voor- en Nadelen

Warmtepompen zijn een moderne en duurzame oplossing voor het verwarmen en koelen in woningen en bedrijfspanden. Ze maken gebruik van natuurlijke energiebronnen om de energierekening te verlagen en dragen bij aan een lagere CO2-uitstoot. Echter, zoals bij elk systeem, zijn er zowel voor- en nadelen waar rekening mee moet worden gehouden.

Verschillende soorten en typen

Warmtepompen kunnen we indelen op de volgende kenmerken:

  1. Energiebron
  2. Eén of meerdere energie bronnen
  3. Kwaliteit
  4. Samenstelling

1. Energiebron. We onderscheiden de volgende energiebronnen:

  1. Bodem open bron
  2. Bodem gesloten bron
  3. Buitenlucht
  4. Ventilatielucht
  5. PVT
  6. Geothermie

1 A. Bodem open bron.

Dit systeem wordt meestal toegepast bij collectieve bronnen. Dus een aantal woningen die samen één bron hebben of utiliteitsgebouwen zoals flats, bejaardencentra, ziekenhuizen ect.

Het is een kostbaar systeem maar, indien goed berekend, snel rendabel. Er hoeven immers relatief weinig boringen te worden gedaan.

1 B. Bodem gesloten bron.

Toepassing vindt plaats in de particuliere woningbouw, meestal nieuwbouw. De reden hiervan is dat de boringen kostbaar zijn. Dit wordt gedaan door een machine van ca. 15.000 kg op rupsbanden. De boringen moeten ca. 10 mtr uit elkaar liggen. Dit houdt in dat bij een standaard woning de gehele tuin compleet vernield is, inclusief oprit, riolering e.d.

De temperatuur van de bron is redelijk constant, dus kan men in de zomer gratis koelen.

1 C. Buitenlucht.

Met de buitenlucht als bron kan men kiezen uit een lucht/lucht of een lucht/water systeem.

Lucht/lucht systemen kennen we als een airco. Buiten komt een kast met ventilator te staan en binnen een kast met een aantal lamellen die in een bepaalde stand worden gezet om de luchtstroom te regelen. Deze zgn. binnenunit is voorzien van filters, die stof en vuil uit de lucht verwijderen.

Deze systemen kunnen tevens zeer efficiënt verwarmen. Ze worden daarom vaak gebruikt om bepaalde plaatsen snel even de temperatuur wat omhoog te brengen. Hierdoor kunnen aanzienlijke hoeveelheden aardgas worden bespaard. Een bijkomend voordeel is dat men bij hoge temperaturen snel kan koelen en ontvochtigen.

Lucht/water systemen worden aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem. Ideaal is het wanneer de warmtepomp op de plaats van de CV-ketel kan worden geplaatst. Deze machines kunnen zeer effectief zijn indien goed berekend. Met deze machines kunt u geheel van het gas af.

1 D. Ventilatielucht.

Nieuwere woningen zijn goed geïsoleerd. Dit houdt in dat er ook moet worden geventileerd. Er is meestal een mechanische ventilatiebox aanwezig, die er zorg voor draagt dat de lucht wordt ververst. Door middel van roostertjes wordt op een aantal plaatsen in de woning de lucht afgezogen en naar buiten geblazen. In de winter is dit dus kostbare, verwarmde lucht. Een ventilatiewarmtepomp maakt gebruik van deze warme lucht.

1 E. PVT

PVT staat voor Photo Voltaisch Thermisch. Photo Voltaisch heeft betrekking op de zonnepanelen. Thermisch is warmte. Door achter de zonnepanelen een soort vloeistofsysteem aan te brengen kan de warmte van deze panelen worden gebruikt als bron voor de (brongebonden) warmtepomp.

De zonnepanelen worden snel opgewarmd wanneer de zon erop schijnt. Dit kan in de winter al snel oplopen tot zo’n 30 graden. Zonnepanelen gaan minder presteren als ze warmer worden. Hier heeft men dus 2 voordelen met één toepassing: gratis warmte en hogere prestaties van de panelen. Deze systemen zijn nog in ontwikkeling. De bestaande merken werken nog niet optimaal en zijn lastig te installeren. Aarde.nl werkt aan een geheel nieuw systeem dat deze beperkingen niet heeft. We verwachten dit nog in 2020 gereed te hebben voor massaproductie.

1 F. Geothermie.

Geothermie wordt toegepast in speciale situaties. De boringen zijn ca. 3.000 mtr diep en zeer kostbaar. Voordeel is dat de temperatuur op die diepte hoog is en er weinig energie nodig is voor verwarming.

Aarde.nl werkt met de volgende merken warmtepompen:

  • Viessmann
  • Alpha Innotec
  • Nibe
  • Mitsubishi
  • Samsung
  • Daikin Intergas
  • Elga/ Remeha

2. Eén of meerdere energiebronnen. We onderscheiden de volgende mogelijkheden:

2 A. Monovalent systeem (All Electric)

Het meest toegepaste systeem is een monovalent systeem. Dat wil zeggen dat er slechts één soort energie wordt gebruikt. In dit geval is dat elektriciteit. De installatie werkt dus altijd elektrisch ook bij zeer lage temperaturen. Om eventuele calamiteiten op te vangen is een extra pakket geïnstalleerd. Ook dit werkt op elektriciteit. Bij deze opstelling kan dus de gasmeter of de stadsverwarming worden verwijderd. Ook vervallen de hiermee samenhangende kosten van de vaste aansluiting. De elektriciteit aansluiting is immers in een woonomgeving gratis.

 

2 B. Bivalent systeem (hybride)

Een bivalent of hybride systeem is een systeem dat grotendeels werkt op elektriciteit en -eventueel- op gas of stadsverwarming. Deze keuze wordt soms gemaakt omdat:

1. U de investering laag wil houden en toch de rekening van gas of stadsverwarming wil verlagen, zonder grote uitgaven aan de woning te doen.

2. U en wij er niet zeker van zijn dat uw woning momenteel geheel voldoet aan de richtlijnen voor monovalent. Indien u verder gaat met isoleren is dat wellicht de volgende stap.

3. Uw gasketel is nú aan vervanging toe en u heeft geen tijd om verdere maatregelen te nemen, maar u wilt al wel een stap in de goede richting zetten. Hiervoor hebben we een speciale oplossing, een nieuwe CV ketel met een ingebouwde warmtepomp.

4. Indien het benodigde vermogen dusdanig groot is dat het niet realistisch alles op elektriciteit te laten draaien.

 

Subsidie

Tijdelijk is er subsidie beschikbaar voor veel warmtepompen. Het bedrag ligt tussen de €1.500,- en €4.500,-. Het exacte bedrag is afhankelijk van de soort en de energieprestatie. Wij ondersteunen u volledig bij het aanvragen van deze subsidie.