Wat kost een warmtepomp?

Warmtepomp Financieel Gepubliceerd op: 19-01-2021
lightbox image

Wat kost een warmtepomp?

De prijzen van een warmtepomp kunnen zeer uiteenlopen. Het hangt vooral af van welk type warmtepomp u aan wilt schaffen. De voordeligste variant is de hybride warmtepomp, de minst voordelige is de grond-water warmtepomp. De prijzen liggen over het algemeen tussen de €4.000 en €25.000 euro.

Heeft u interesse in een warmtepomp en wilt u weten wat de aanschaf ervan voor u gaat kosten? Dan kunt u gratis een vrijblijvende offerte aanvragen via onze website.

Zaken om rekening mee te houden
De kosten van een warmtepomp zijn dus grotendeels afhankelijk van het type pomp. Kijk hier nog even welke typen er allemaal zijn en hoe ze werken. Daarnaast kunnen de installatiekosten uiteenlopen wegens de installatie eisen van de pomp en de specifieke eigenschappen van uw woning. Wellicht moeten er een aantal leidingen omgeleid worden of moet de cv vervangen worden. Ook kan het zijn dat u van tevoren uw huis extra moet laten isoleren omdat een warmtepomp in een slecht geïsoleerd huis niet rendabel is. Allemaal factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf van een warmtepomp.  

Lucht-water
Zo kunt u een lucht-water warmtepomp laten installeren vanaf €10.000. Omdat de warmte via het cv-systeem verspreid wordt en u die in de meeste gevallen dus niet aan hoeft te laten leggen, zullen de kosten van de installatie relatief laag zijn.

Lucht-lucht
Een lucht-lucht warmtepomp is één van de goedkopere warmtepompen omdat de installatie van de binnen- en buitenunit eenvoudig is. De kosten van een pomp plus installatie liggen gemiddeld tussen de €4.000 en €8.000.

Bodem-water
De reden dat een grond-water warmtepomp wat duurder uitvalt dan andere typen warmtepompen is dat er voor deze installatie een netwerk van buizen moet worden aangelegd. Dat kan op twee manieren: horizontaal/verticaal. Wanneer u voor een verticaal buizensysteem kiest worden leidingen 50 tot 200 meter diep in de grond gelegd. De installatiekosten hiervan liggen tussen de €5.000 en €6.000 euro. Voordeel is dat je met verticale buizen een hoger rendement hebt dan met horizontale buizen, het kost echter wel wat meer. Horizontale buizen worden ongeveer 1,5 meter diep in de grond gelegd. De installatiekosten hiervan zijn zo’n €2.000 à €4.000.

Water-water
Voor de water-water warmtepomp zijn de installatiekosten tevens wat hoger, omdat er, om bij het bodemwater te komen, diepe gaten in de grond moeten worden geboord. Daarom liggen de kosten van zo’n warmtepomp tussen de €15.000 en €20.000.

Hybride
Bij een hybride warmtepomp hoeft u geen gasleidingen af te sluiten en kunt u uw cv-ketel gewoon laten staan. Bij koude dagen werken de twee namelijk samen. Vandaar dat de installatie minder kost dan bij andere warmtepompen. De prijs van een hybride warmtepomp plus installatie zal tussen de €5.000 en €7.000 liggen.

De kosten van een warmtepomp zijn dus niet niets, gelukkig kunt u btw aftrekken en wellicht zelfs subsidie aanvragen. Kijk hier of u in aanmerking komt voor een subsidie. Daarnaast is een warmtepomp erg energiezuinig, hoeft u minder tot geen gas meer te gebruiken, is hij onderhoudsvriendelijk en toekomstbestendig.

Wilt u meer informatie? Mail dan naar info@aarde.nl of bel 013 204 0943.