Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Warmtepomp Gepubliceerd op: 11-01-2021
lightbox image

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein exemplaar warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. De bron van deze pomp is ventilatielucht, hieruit onttrekt de ventilatiewarmtepomp de energie waarmee u uw huis kunt verwarmen.

Warmte uit ventilatielucht
Een mechanisch ventilatiesysteem vervoert warme binnenlucht naar buiten, door kleine roosters komt er dan weer koude buitenlucht naar binnen. Dit systeem zorgt voor frisse, geventileerde lucht in veel huizen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd. De ventilatiewarmtepomp haalt dus energie uit de ventilatielucht en vervoerd deze naar de cv-ketel.

Bespaar op gas én stroom
De pomp wordt bevestigd op de plaats waar normaalgesproken de ventilatorbox zou zitten. Wanneer u nog een ventilatorbox heeft zou het voordeliger zijn om deze te laten vervangen door een ventilatiewarmtepomp, omdat deze over het algemeen veel stroom verbruikt. U bespaart dan dus extra op stroom en gas! Zo’n pomp kost tussen de 2.500 en 4.700 euro en u kunt er zo’n 1.240 tot 1.500 subsidie voor krijgen.

Hybride warmtepomp
Omdat er niet altijd evenveel lucht moet worden ververst is de hoeveelheid warmte die de ventilatiewarmtepomp kan produceren beperkt. Deze wordt daarom aangevuld door de warmte van een cv-ketel. De ventilatiewarmtepomp is dus een hybride warmtepomp.

Gecombineerd systeem
Maar er zijn ook warmtepompen die energie uit ventilatielucht en andere bronnen combineren. Deze maken geen gebruik van aardgas. Bijvoorbeeld een gecombineerd systeem dat warmte haalt uit de ventilatielucht én de buitenlucht.

Goede isolatie en een naverwarmer
Wanneer uw huis goed is geïsoleerd kan uw ventilatiewarmtepomp echter uw hele huis verwarmen in combinatie met een elektrische naverwarmer die enkel inschakelt wanneer de pomp niet voldoende warmte produceert. Echter heeft u dan om volledig van het gas af te kunnen stappen wel een ander systeem nodig om uw water mee te verwarmen zoals een zonneboiler.  

Ventilatiewarmtepomp in plaats van een boiler
U kunt er ook voor kiezen om uw ventilatiewarmtepomp enkel warmte te laten leveren aan uw boiler en niet aan uw cv-ketel. Dan spreken we van een ventilatiewarmtepomp-boiler.