Wat is een optimizer?

Optimizer Omvormer Zonnepanelen Gepubliceerd op: 28-10-2020
lightbox image

Wat is een optimizer?

Een optimizer, de naam zegt het al, optimaliseert de energieproductie van uw PV-systeem. Niet alleen dat, maar u heeft wanneer u optimizers installeert ook beter zicht op de werking van uw zonnepanelen.

Wanneer kiest u voor een optimizer?
Een optimizer is aan te raden als uw zonnepanelen deels in de schaduw liggen, als uw zonnepanelen in verschillende richtingen geïnstalleerd heeft, wanneer uw dak snel vies wordt of wanneer u zonnepanelen met verschillende vermogens wilt combineren. Daarnaast is een optimizer onmisbaar als u uw PV-systeem goed wilt kunnen monitoren.

Hoe werkt het
Elk zonnepaneel wordt van een optimizer voorzien en via de optimizers aangesloten op de omvormer. Mocht er één paneel niet naar behoren functioneren door bijvoorbeeld schaduwvorming, dan heeft dat geen effect op de rest van de installatie. Hierdoor leveren dergelijke systemen 4 tot 7 procent meer rendement. Een app kan door middel van de optimizers de energieproductie van ieder paneel afzonderlijk registreren. U kunt er eenvoudig voor zorgen dat uw systeem optimaal werkt door het specifieke paneel dat minder energie produceert aan te pakken!