Wat is een hybride warmtepomp?

Warmtepomp Gepubliceerd op: 1-03-2021
lightbox image

Wat is een hybride warmtepomp? 

Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een lucht/water-warmtepomp, is dat een hybride warmtepomp de cv-ketel inschakelt wanneer het maximale vermogen van de pomp wordt overschrijd. U bent hiermee dus niet volledig van het gas af, maar het is wel een duurzame tussenstap naar volledig aardgasvrij wonen. 

Duurzame oplossing voor alle woningen
Niet iedere woning kan feilloos overstappen van aardgas naar een elektrische warmtepomp. Vaak zijn huizen onvoldoende geïsoleerd waardoor de warmtepomp niet altijd genoeg warmte af kan geven voor een aangenaam klimaat. In dat geval zou een warmtepomp pas mogelijk zijn wanneer de woning beter wordt geïsoleerd. Mocht u zich een verbouwing willen besparen of is uw huis zo oud dat een degelijke isolering niet kan worden gerealiseerd, dan biedt de hybride warmtepomp een goede tussenoplossing.
 

Warmtepomp en cv-ketel gecombineerd 
Wanneer u een hybride warmtepomp installeert dient de cv-ketel op koude dagen als back-up. De cv-ketel wordt dan dus nog wel gebruikt, maar zo min mogelijk, waardoor de levensduur van de cv-ketel ook nog eens wordt verlengd. Vaak zijn deze pompen ook compacter dan conventionele warmtepompen, omdat de cv-ketel de woning met een hybride warmtepomp nog voorziet van warm tapwater. 

Lucht/water of bodem/water 
Het gaat in bijna altijd om een lucht/water-warmtepomp, omdat deze makkelijker te integreren is in bestaande woningen. In enkele gevallen zal de hybride warmtepomp warmte uit de bodem halen.  

Wilt u dus uw huis verduurzamen alleen wilt u niet investering in isolatie, of woont u in een oud huis dat isolatie bemoeilijkt. Dan is een hybride warmtepomp een mooie tussenoplossing.