Wat gebeurt er met gebruikte zonnepanelen?

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 12-07-2021
lightbox image

Zonnepanelen worden steeds populairder bij particulieren en bedrijven. De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 30 tot 40 jaar. Benieuwd wat er met de zonnepanelen na deze tijd gebeurt? Lees dan verder.

Levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak kunnen tot wel 40 jaar meegaan. De levensduur van zonnepanelen wordt bepaald door het vermogen om zo lang mogelijk een zo hoog mogelijke hoeveelheid zonne-energie te leveren. Net als batterijen degenereren zonnepanelen na verloop van tijd en leveren ze minder zonne-energie. Dit wordt degradatie genoemd. De levensduur wordt altijd bepaald door de degradatiesnelheid. Elk merk en elke type zonnepaneel degradeert met een ander percentage. Dit percentage varieert van 0,5 tot 2%. De garantie van de panelen kan daardoor ook verschillen. De panelen van Sun Power hebben een garantie van 25 jaar.

 

Volgens de wet

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen uiteindelijk niet eindigen op een grote afvalberg, zijn er binnen de wet een aantal regels opgesteld, namelijk:

  1. In Europa bestaat er een recyclingsysteem waarbij kopers van zonnepanelen een verwijderingsbijdrage betalen. Deze heffing wordt gebruikt om zonnepanelen te recycleren wanneer ze het einde van hun levensduur bereiken.
  2. Verder moeten alle elektronische artikelen voldoen aan de WEEE-wetgeving (Waste Electrical and Electronic Equipment), die voorschrijft dat financiële voorzieningen moeten worden getroffen voor de correcte verwijdering van verouderde producten.

Recyclen van zonnepanelen

De meeste onderdelen in panelen zijn recyclebaar. Dit wordt bereikt door alle paneelonderdelen los te halen. De verschillende materialen in het paneel worden vervolgens gescheiden, waardoor tot 96% van het paneel kan worden hergebruikt.
Zonnepanelen bestaan uit:

Silicium: Dit is het belangrijkste bestanddeel van zand. Dit materiaal is gemakkelijk te recycleren en wordt vaak omgesmolten om nieuwe zonnepanelen te maken.
Glas: Het glas wordt op dezelfde manier gerecycleerd als het glas van glasbanken. Om glazen, potten en flessen te produceren, wordt het glas omgesmolten.
Aluminium: Het aluminium in zonnepanelen is vaak 100% recyclebaar. Aluminium kan worden omgesmolten en oneindig worden hergebruikt.
Koperdraden: Vaak kunnen deze draden opnieuw worden gebruikt als kabel of koperdraad.

 

Wie recyclet zonnepanelen?

In de meeste gemeentes kunnen gebruikte zonnepanelen door u of door de fabrikant van het zonnepaneel worden ingeleverd bij een recyclingcentrum. Zonnepaneelfabrikanten zijn verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van oude panelen. Er bestaan verschillende initiatieven die het innemen en recyclen van zonnepanelen in goede banen leiden. De Stichting Zonne-energie Recycling Nederland (ZRN) of de wereldwijd opererende PV Cycle kunnen producenten in Nederland helpen. Ook particulieren kunnen bij deze organisaties terecht voor begeleiding bij het op een verantwoorde wijze afvoeren van defecte panelen.

 

Worden omvormers ook gerecycled?

Een omvormer wordt in uw zonnepanelensysteem gebruikt om de door u opgewekte zonne-energie om te zetten in bruikbare wisselstroom. Omvormers gaan gemiddeld 8 tot 12 jaar mee. Omdat zonnepanelen tot 25 jaar meegaan, dient uw omvormer één keer vervangen te worden tijdens de levensduur van uw panelen.

Een omvormer wordt net als andere elektrische apparaten gerecycled. Dat betekent dat de bruikbare onderdelen, zoals het koperdraad, eruit worden gehaald, waarna de overgebleven delen vermaalt worden. Deze deeltjes worden opnieuw gesorteerd op bruikbare onderdelen. De overgebleven deeltjes worden gesorteerd per grondstof. Bijna alles van de omvormer kan op deze manier worden hergebruikt.