Warmtepomp in een appartement, kan dat?

Warmtepomp Gepubliceerd op: 15-12-2020
lightbox image

Warmtepomp in een appartement, kan dat?

U wilt over naar een duurzame warmteoplossing maar u woont in een appartement, kunt u dan wel over naar een warmtepomp? Het antwoord is: ja! Een warmtepomp kan in een appartement geïnstalleerd worden, maar er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.  

Soort warmtepomp
Warmtepompen kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende soorten op basis van waar ze hun warmte vandaan halen. In een appartement zou een warmtepomp die zijn warmte uit de bodem of uit grondwater haalt natuurlijk niet zomaar geplaatst kunnen worden. Tenzij u samen met uw buren de aankoop doet.

Een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht onttrekt is vaak de enige optie voor appartementen. Het rendement is minder hoog dan die van geothermische warmtepompen, maar daar staat weer tegenover dat deze een stuk goedkoper zijn dan de variant die warmte uit de bodem of grondwater haalt.

U kunt dan nog kiezen tussen een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp. Wanneer u ook het water wilt verwarmen met uw pomp, gaat u voor lucht-water.

Ruimte
Een warmtepomp neemt meestal 1 vierkante meter ruimte in beslag wanneer u deze in uw binnen plaatst. Geen plek? Dan kunt u er, wanneer dit is toegestaan door de VvE of woningbouwvereniging, voor kiezen om de pomp aan de buitenkant van uw appartement tegen de gevel te plaatsen. Kies altijd een stille pomp, zoals die van Viessmann, zodat uw buren er geen last van hebben.

Onderdelen
De warmtepomp bestaat uit drie delen:

1. Buitenunit
2. Binnenunit
3. Ventilatoren

De buitenunit onttrekt warmte (of kou) uit de buitenlucht. Die wordt naar de binnenunit gestuurd en deze zorgt ervoor dat de warmte op de juiste manier verspreid wordt over het huis. Het is zelfs mogelijk om met één enkele buitenunit meerdere huishoudens te verwarmen door meerder binnenunits op de buitenunit aan te sluiten.

Een appartement heeft vanwege de omvang en de eventuele boven- onder- en zijlinkse buren natuurlijk minder energie nodig om te verwarmen dan een huis. En aangezien u ook minder betaald voor een lucht-lucht of lucht-water warmtepomp, is het voordeliger om een warmtepomp aan te schaffen in een appartement dan in een huis. Vooral als u de buitenunit deelt met uw buren!

Een warmtepomp in een appartement kan dus zeker. Heeft u meer informatie nodig over warmtepompen of wilt u persoonlijk advies?
Onze adviseurs staan voor u klaar!