Verduurzamen dankzij een bouwdepot: Een gids voor beginners

Financieel Gepubliceerd op: 28-03-2024

Verduurzamen dankzij een bouwdepot: Een gids voor beginners

Duurzaamheid is tegenwoordig geen uitzondering meer, maar eerder de norm. Niet alleen draagt het bij aan het behoud van onze Aarde, maar verbetert ook het comfort in huis en verlaagt de energierekening. Bij het kopen van een nieuwe woning, vooral voor starters op de woningmarkt, kan het idee van verduurzaming een beetje overweldigend lijken. Maar geen zorgen, met een bouwdepot is de stap naar duurzaamheid zo gemaakt.

Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is in feite een pot met geld die specifiek is bedoeld voor de verbouwing en verduurzaming van een woning. Het kan worden aangevraagd bij de aankoop van een eerste huis, tweede huis, nieuwbouwwoning, of zelfs bij het renoveren van de huidige woning. Voordat de hypotheek volledig wordt goedgekeurd, moet worden aangegeven hoe het bouwdepot zal worden verdeeld. Dit omvat alle bouwkundige aanpassingen, renovaties, en natuurlijk verduurzamingsmaatregelen.

Hoe kan het bouwdepot worden gebruikt voor verduurzaming?
Het bouwdepot biedt een uitstekende kans voor het verduurzamen van woningen. Populaire opties zoals zonnepanelen, warmtepompen en airconditioning kunnen ermee gefinancierd worden, waardoor de drempel voor verduurzaming wordt verlaagd. Bovendien maken soepelere regels bij energiezuinige verbouwingen het mogelijk om tot 106% van de waarde van de woning te lenen en tot €20.000,- meer dan wat normaal maximaal geleend kan worden op basis van het inkomen. Dit komt doordat energiebesparende maatregelen ervoor zorgen dat de maandelijkse kosten voor gas en/of elektra worden verlaagd.

Belastingvoordeel van verduurzaming met een bouwdepot
Een bijkomend pluspunt is het belastingvoordeel dat gepaard gaat met het verduurzamen van het huis met een bouwdepot. De financieringskosten van de lening zijn aftrekbaar, zolang deze betrekking hebben op de eigenwoningschuld. Dit betekent dat de rente die wordt betaald over de lening tot maximaal 2 jaar aftrekbaar is, zolang het depot wordt gebruikt voor de verbouwing. Na deze periode van twee jaar verandert de aftrek van rente. Zorg ervoor dat alle bonnen en rekeningen worden bewaard om te bewijzen dat de lening is gebruikt voor de verbetering van de woning.

Handige tip
Maak uw woning duurzaam vóór de verhuizing! Overweeg de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen nadat de sleuteloverdracht heeft plaatsgevonden, maar voordat u begint met verven en andere verbouwingen. Op deze manier is uw huis direct klaar voor gebruik zodra u intrekt, zonder dat u zich later zorgen hoeft te maken over installaties.

Benieuwd hoe uw nieuwe woning duurzamer kan worden met een bouwdepot? Vraag dan vrijblijvend een offerte bij ons aan voor een deskundig advies op maat.