Sneeuw op zonnepanelen, wat nu?

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 6-01-2022

Ondanks het feit dat sneeuwval in Nederland steeds minder vaak voorkomt, schat het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) dat we er één keer per winter mee te maken krijgen. Daarom willen we vandaag ingaan op wat u het beste kunt doen als er sneeuw op uw zonnepanelen gevallen is.

Sneeuw op zonnepanelen, wat nu? Aarde.nl

Als de zonnepanelen bedekt zijn met sneeuw, kunnen ze niet werken door een gebrek aan licht. Toch is ons advies om af te wachten totdat de sneeuw gesmolten is. Dit, omdat het mogelijke opbrengstverlies niet opweegt tegen de gevaren voor u en de mogelijke schade aan de zonnepanelen wanneer uzelf de sneeuw verwijdert.

Zonnepanelen hebben een speciale vuilafstotende coating. Hierdoor hebben ze een zelfreinigende werking. De panelen zijn in een bepaalde hellingshoek gemonteerd, zodat de regen het vuil van je zonnepanelen afspoelt. Voor sneeuw geldt hierbij hetzelfde. Sneeuw zorgt dus niet alleen voor winterpret, maar ook voor een gratis schoonmaakbeurt voor uw zonnepanelen!

Ook wanneer de sneeuw een langere tijd blijft liggen, hoeft u zichzelf geen zorgen te maken. Zonnepanelen zijn sterk genoeg om het gewicht van de sneeuw te dragen en zullen niet worden beschadigd. Zodra een klein beetje sneeuw smelt, kan het paneel weer stroom gaan opwekken. Hierbij komt warmte vrij, waardoor de resterende sneeuw sneller smelt. Een beetje sneeuw rond de panelen kan uw zonnepanelen zelfs helpen om meer energie te produceren. Sneeuw weerkaatst het licht, wat zorgt voor extra opbrengst.

Mocht u toch niet willen wachten totdat de sneeuw vanzelf gesmolten is, gebruik dan een wisser of een zachte borstel om de sneeuw van de panelen te verwijderen in plaats van een schraper. Gebruik geen water, zout of andere reinigingsmiddelen op de panelen.

Mogelijk vindt u dit ook interessant: Kan ik zonnepanelen zelf schoonmaken?