Is een airconditioner milieuvriendelijk?

Airconditioner Gepubliceerd op: 26-04-2022

Veel mensen zoeken naar oplossingen om van gas af te komen nu duidelijk wordt hoe schadelijk het is voor het milieu en de kosten blijven stijgen. Een airconditioner is één manier om uw huis op de juiste temperatuur te krijgen zonder gas te gebruiken. Een split of Multi split airconditioner kan naast het leveren van een aangename koeling in de zomer ook zeer effectief verwarmen in de winter. Met een afstandsbediening kunt u het optimale binnenklimaat creëren voor uw beste comfort. Omdat airconditioners zoveel energie verbruiken, vragen veel consumenten zich af of ze wel op een milieuvriendelijkere manier kunnen worden gebruikt. In dit artikel leest u hier meer over.

Hoe werkt een airco?
Een warmtepomp en een airconditioner werken beide volgens hetzelfde principe. Een warmtepomp is een uitzonderlijk efficiënt elektrisch verwarmingssysteem. De basiswerking van een warmtepomp is eenvoudig: hij pompt warmte. Een warmtepomp verzamelt warmte uit de buitenlucht en gebruikt die onder andere om ruimtes te verwarmen. Deze methode kan ook worden gebruikt om ruimtes af te koelen. Een airconditioner werkt op dezelfde manier. Ze staan daarom ook bekend als lucht/lucht warmtepomp. Hierbij wordt de buitenlucht gebruikt om warmte te onttrekken of af te geven.

Verschillende types
Airconditioners zijn er in verschillende soorten en maten. Dit komt omdat elke airconditioner een ander doel kan hebben. Er zijn verschillen in de ruimte die moet worden gekoeld en verwarmd en ook in de hoeveelheid lawaai die mensen van een airconditioner kunnen verdragen. De drie verschillende types airconditioners worden hieronder beschreven:

  • Single-Split unit: Het single-split systeem bestaat uit een buitenunit en binnenunit en is geschikt voor het verwarmen en koelen van één ruimte. De installatie is vrij eenvoudig uit te voeren. Daarbij heeft de binnenunit een mooie, stijlvolle vormgeving dus past goed in ieder interieur.
  • Multi-split unit: Het Multi-split systeem is ontworpen voor het verwarmen en koelen van meerdere ruimtes in huis of bedrijfspand. Ook hier is er één buitenunit maar daarop kunnen meerdere binnenunits worden aangesloten (maximaal negen). Het binnenklimaat is per ruimte individueel regelbaar.
  • Monoblock: Een monoblock airconditioner bestaat uit enkel één binnenunit. Dit betekent dat er niets aan de buitenkant van het huis moet worden geplaatst. Voor de toe- en afvoer van lucht zijn slechts twee roosters nodig. Deze vorm van airconditioner is echter aanzienlijk luider dan single- en Multi-split units.

Een airconditioner met zonnepanelen
Een airco werkt op stroom: het stroomverbruik in huis neemt dus toe, het gasverbruik neemt sterk af, soms zelfs naar nul. Het grote voordeel is dat als u zonnepanelen heeft, u de benodigde stroom zelf opwekt. Hierdoor worden de CO₂-uitstoot en de energierekening uiteraard nog lager.

Subsidie
Helaas zijn er geen subsidies beschikbaar voor airconditioners. Ondanks dat ze een warmtepomp hebben is het niet mogelijk gebruik te maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Dit komt, omdat airconditioners over een lucht-lucht warmtepomp beschikken.

De voordelen van airconditioning
Airconditioners komen misschien niet als eerste in je op als je op zoek bent naar een manier om je woning te verwarmen. Echter hebben airconditioners een aantal voordelen en deze kunnen de doorslaggevende factor zijn om toch voor deze optie te kiezen. Wij hebben ze hier voor u op een rijtje gezet.:

  • Met airconditioners kunt u uw gehele woning op een constante temperatuur houden. Ze kunnen in de winter verwarmen en in de zomer kunnen ze koelen.
  • Een airconditioner is snel op temperatuur.
  • De lucht die binnenkomt wordt gefilterd en ontvochtigd
  • Lagere energierekening dankzij het minder gebruiken van gas.
  • Indien goed onderhouden heeft u er jaren plezier van.

 

Meer informatie over airconditioning, zonnepanelen of warmtepompen? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte bij ons aan, Wij helpen u graag.