Hoe werkt een zonneboiler?

Zonneboiler Gepubliceerd op: 27-01-2021
lightbox image

Hoe werkt een zonneboiler?

Met een zonneboiler kunt u op een duurzame manier uw water verwarmen. De zonneboiler wordt net als zonnepanelen op het dak geplaatst waar deze de infraroodstraling van het zonlicht omzet in warmte. Hoe dat precies werkt? Dat leggen we u uit!

Op het dak wordt een zonnecollector geïnstalleerd, deze gebruikt de warmte van de zon om een vloeistof in het buizensysteem te verwarmen. Dit systeem werkt ook bij een koude buitentemperatuur omdat het gebruik maakt van de infraroodstraling die van zonlicht afkomt. Deze straling wordt in het buizensysteem omgezet in warmte en is er ook als de zon niet zo fel schijnt of als het bewolkt is. De collector heeft over het algemeen dezelfde afmetingen als standaard zonnepanelen (99 cm x 165 cm). De zonneboiler bestaat naast een collector ook uit een pomp, een voorraadvat en een aantal leidingen. In het voorraadvat wordt het warme water opgeslagen. Wanneer het water niet warm genoeg is geworden door de zonne-energie alleen, kan een naverwarmer helpen het water op de gewenste temperatuur te brengen. Daarvoor wordt in de meeste gevallen een CV gebruikt, maar het kan bijvoorbeeld ook met een warmtepomp. (is dit zo)?

De opgewarmde vloeistof die in het buizensysteem van de collector zit wordt door de pomp naar het voorraadvat geleid. Eenmaal in het voorraadvat, wordt de vloeistof door een warmtewisselaar gepompt, deze geeft warmte af aan het kraanwater dat in het opslagvat wordt bewaard.