Hoe werkt een warmtepomp?

Warmtepomp Gepubliceerd op: 19-01-2021
lightbox image

Hoe werkt een warmtepomp?

Heel algemeen genomen is een warmtepomp een apparaat dat naast of in plaats van uw cv-ketel werkt om uw huis te voorzien van een aangenaam klimaat en/of warm tapwater. Het is een duurzaam, aardgasvrij alternatief voor een cv-ketel.

Een warmtepomp onttrekt energie uit een bron en zet deze om in energie die een woning kan verwarmen. Een warmtepomp kan verschillende bronnen hebben, namelijk: buitenlucht, grond of bodemwater. Deze bronnen zijn op zich niet warm genoeg om uw huis te verwarmen. Een warmtepomp haalt dan ook warmte uit de bron en verhoogt deze voordat het uw huis in wordt geleid.

Werking lucht-/bodem-/water-water warmtepomp
Dit doet de warmtepomp door middel van een verdamper, een compressor, een condensor en een expansieventiel. In de warmtepomp zit een speciale vloeistof die bij lage temperatuur verdampt in de verdamper: het koudemiddel. De damp wordt via de overhitter, die ervoor zorgt dat echt alle vloeistof is verdampt, naar de compressor gevoerd en samengeperst, waardoor druk en temperatuur oplopen. Het licht verhitte gas stroomt door de condensor en geeft warmte af aan het cv-water. Het koudemiddel geeft dus haar warmte af en koelt af waardoor het condenseert in de condensor. De overgebleven warmte geeft het koudemiddel af in de onderkoeler. Daarna komt het aan bij het expansieventiel. Dit zorgt ervoor dat het koudemiddel weer meer ruimte krijgt waardoor de druk erop afneemt. De afgekoelde vloeistof baant zich weer een weg naar de verdamper waar het energie onttrekt aan de bron van de warmtepomp en weer in dampvorm naar de compressor wordt geleid. Dan begint de cyclus weer opnieuw.

Werking lucht-lucht warmtepomp
Er wordt bij een lucht-lucht warmtepomp in eerste instantie buitenlucht aangezogen door middel van een ventilator. In de warmtepomp zit een speciale vloeistof die bij lage temperatuur verdampt in de verdamper: het koudemiddel. De damp wordt via de overhitter, die ervoor zorgt dat echt alle vloeistof is verdampt, naar de compressor gevoerd en samengeperst, waardoor druk en temperatuur oplopen. Het licht verhitte gas stroomt door de condensor en geeft warmte af aan de binnenunit, deze verspreid de warmte via de lucht door het huis.

Verschillende type warmtepompen onttrekken warmte uit uiteenlopende bronnen en geven het soms ook op verschillende manier af in huis. Sommige doen dit gecombineerd met de cv-ketel, dit noemen we een hybride warmtepomp en daar leest u hier meer over, en sommige werken autonoom. Wilt u weten welke warmtepomp het beste bij uw woning past? Vraag dan een offerte aan via onze site of bel naar 013 204 0943.