Hoe pas ik de temperatuur van mijn warmtepomp aan?

Warmtepomp Gepubliceerd op: 9-02-2023

De stooklijn

De temperatuur van de warmtepomp kan aangepast worden door middel van de stooklijn. Wat een stooklijn is en hoe u deze aan kunt passen leggen wij u in dit kennisbank artikel uit.

Wat verstaan we onder de stooklijn van een warmtepomp?

De verhouding tussen de temperatuur van de buitenlucht, de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur van het verwarmingswater noemen we de stooklijn. Hoe warm het warmtepompwater moet zijn om uw woning op een constante aangename temperatuur te houden, hangt af van de buitentemperatuur. Want hoe kouder het buiten is, hoe warmer het warmtepompwater moet zijn om het binnenshuis warm te krijgen. Deze verhouding is lineair en wordt weergegeven in een stijgende lijn: de stooklijn. Als de stooklijn optimaal is betekent dit in theorie dat u een optimaal rendement van uw warmtepomp heeft. Aangezien het weer hierin van cruciale rol heeft, wordt dit ook wel een weersafhankelijke regeling genoemd.

Waarom is het belangrijk om een kleine helling in de stooklijn te hebben?

Wanneer er sprake is van een kleine(re) helling in de stooklijn, betekent dit dat uw energieverbruik lager is maar uw rendement hoger. Warmtepompen hebben over het algemeen een lage en vlakke stooklijn. Wanneer u lagetemperatuurverwarming heeft – zoals vloerverwarming - en uw woning naar verhouding goed geïsoleerd is, hoeft de maximale temperatuur van het retourwater niet hoger te zijn dan 40 °C.

Hoe bepaal je een stooklijn

Je kunt een stooklijn bepalen door bij verschillende buitentemperaturen de benodigde watertemperatuur te berekenen. De stooklijn kan worden vastgesteld als er 2 punten in beeld zijn, of als er inzicht is in 1 punt en de stijging van de curve. Wanneer de buitentemperatuur 20 °C bedraagt zal de watertemperatuur 20 °C zijn. Dit is de wenselijke binnentemperatuur en bijgevolg hoeft  geen (bij)verwarming plaats te vinden. Het verwarmingswater moet echter warmer zijn als het buiten kouder is. Is het buiten warmer dan 20 °C is mag het water kouder zijn. Tevens wordt bij de berekening van de stooklijn rekening gehouden met de mate van isolatie van de woning en de verwarmingssoort waarvan gebruik wordt gemaakt. Meestal stelt een installateur de stooklijn in.

Aanpassen stooklijn Alpha-Innotec

Zie onderstaande afbeelding.

-Activeer het donkere scherm rechtsboven op de kap van de warmtepomp door het indrukken van de grote grijze knop.
- Het scherm wordt blauw en onderin het scherm worden 4 icoontjes zichtbaar (info, radiator, kraan en moersleutel)
- Draai de knop 2 klikken naar rechts, u staat dan op het icoontje ‘radiator’: dit is voor verwarmen.
- Druk de grote grijze knop weer in: nu worden er 5 opties zichtbaar: Bedrijfsmode, Temperatuur+-, Stooklijnen, Klokprogramma, Verwarmingsgrens.
- Scroll (door de knop naar rechts door te draaien) naar ‘Stooklijnen’
- Scroll (door de knop naar rechts door te draaien) naar ‘Verwarming’
- Stel hier de retourtemperatuurwaarde in:
- Druk op de knop om de waarde aan te passen:
  Een draai naar rechts veroorzaakt een parallelle verschuiving van de stooklijn met 0,5 °C naar boven.

Een draai naar links veroorzaakt een parallelle verschuiving van de stooklijn met -0,5°C naar beneden.

Let op:
Pas de temperatuur slechts eenmaal per dag met maximaal 2°C aan. Bevestig de wijziging van aanpassing van de stooklijn door op het linker vinkje te klikken.

lightbox image

Combinatie radiatoren en vloerverwarming

Warmtepompen worden ook vaak in woningen geplaatst waar zowel vloerverwarming als radiatoren aanwezig zijn. De stooklijn geeft dan de maximale temperaturen door. In dat geval is het van belang  om de stooklijn af te stellen op de ruimte die het hoogst verwarmd moet worden. Het kan dan wel gebeuren dat bepaalde vertrekken met vloerverwarming te warm worden ten opzichte van de overige vertrekken. Om in dat geval de vertrekken met vloerverwarming op de gewenste temperatuur te krijgen, is het advies de temperatuur op de thermostaat van de vloerverwarmings-verdeler naar beneden te draaien.

Let op:
U mag de thermostaat van de vloerverwarming nooit lager instellen dan 28°C.

Reset Alpha-Innotec uitvoeren

Manuele reset

lightbox image
lightbox image

Uitvoeren ‘harde’ reset
Maak de warmtepomp volledig spanningsloos door de werkschakelaars uit te schakelen: doe dit door de hendel aan de zijkant naar beneden te brengen. Schakel na 10 seconden de spanning weer in door de hendel aan de zijkant van de werkschakelaars weer omhoog te brengen.

lightbox image