Hoe krijg ik mijn huis van G- naar A-label?

Warmtepomp Zonnepanelen Gepubliceerd op: 15-12-2020
lightbox image

Uw huis van G- naar A-label

Wilt u uw huis energiezuiniger maken, maar weet u niet hoe u dit aan moet pakken? Dit proces verschilt natuurlijk per huis. Wij leggen in dit artikel uit hoe u uw huis (globaal gezien) van een G-label naar een A-label kan omtoveren. Want een duurzaam huis, dat willen we toch allemaal!

Isoleren en ventileren
Zoals u waarschijnlijk wel begrijpt heeft het geen zin om een huis te verwarmen dat aan alle kanten warmte naar buiten lekt. Laat uw huis daarom om te beginnen goed isoleren. Denk daarbij aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Heeft u nog geen dubbel glas? Laat dit dan snel installeren! Er is tegenwoordig zelfs driedubbel of HR-glas verkrijgbaar, voor een nóg betere bescherming tegen de kou. Daarnaast heeft een goed geïsoleerde woning een goede ventilatie nodig. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit en dat is belangrijk voor de gezondheid.

Warmtepomp of zonneboiler
Wanneer u nog een Hr-ketel heeft kunt u die het beste vervangen door een warmtepomp of uitbreiden met een hybride warmtepomp. Met een zonneboiler kunt u besparen op uw tapwater via zonnecollectoren op het dak. In de zomer heeft u dan nagenoeg geen kosten meer aan het opwarmen daarvan. 

Een warmtepomp heb je in verschillende vormen. Deze kan de woning via bodemwater of lucht verwarmen. Wanneer u een all electric warmtepomp installaeert, heeft u geen gasaansluiting meer nodig. U kunt echter ook kiezen voor een hybride warmtepomp, deze combineert warmte via lucht of bodem met extra warmte via de Hr-ketel.

Zonnepanelen
Voor niets gaat de zon op en de energie die de zon uitstraalt kost ook niets! In eerste instantie natuurlijk wel, maar de aanschafkosten van uw PV-systeem heeft u zo terugverdient. U bespaart met zonnepanelen flink op uw energiekosten én uw huis stijgt in waarde. De volgende stap is het energieneutraal maken van uw huis door uw warmtepomp te laten draaien op zonne-energie. 

Energiezuinige apparaten
Huishoudelijke apparaten, televisies, opladers, ze gebruiken allemaal energie. Zorg ervoor dat u energiezuinige apparaten in huis hebt. Denk ook aan een slimme thermostaat of slimme (led)verlichting.

Vloerverwarming
Wanneer u energiezuiniger wilt wonen kunt het beste via de vloer uw huis verwarmen omdat, in een goed geïsoleerde woning, de vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van warmte. Omdat er verspreid over de ruimtes sprake is van stralingswarmte en niet vanuit één of meerdere radiatoren, is er bij vloerverwarming een lagere temperatuur nodig om de kamer warm te krijgen. Daarmee bespaart u veel energie.

Gewoontes
Daarnaast kunt u zelf natuurlijk ook een beetje op uw verbruik letten. U bent uiteindelijk degene die bepaalt hoelang een lamp aan blijft staan, hoe hoog de thermostaat staat en of de TV op stand-by gaat of helemaal uit.

Tip
Laat uw energielabel zo snel mogelijk vaststellen, want per 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald op basis van de NTA 8800. Dit kan dan rond de 200 euro kosten, ongeveer 25 keer wat u er nu aan kwijt bent.

U kunt er dus op veel verschillende manieren voor zorgen dat uw huis zo energiezuinig mogelijk is. Het installeren van vloerisolatie, dakisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel-, driedubbel- of HR- glas, een warmtepomp of zonneboiler, zonnepanelen en vloerverwarming. En daarnaast door zelf op uw energieverbruik te letten en energiezuinige apparaten aan te schaffen. Hieronder staan de zes belangrijkste stappen op een rijtje.

lightbox image

Wilt u hulp bij het energiezuinig maken van uw huis? Wij helpen u graag met advies of de installatie van warmtepompen of zonnepanelen!