Hebben krassen op de zonnepanelen invloed op de opbrengst?

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 9-07-2021

Inspectie zonnepanelen

 

Hoe ontstaan krassen?

Krassen op zonnepanelen kunnen op een aantal verschillende manieren ontstaan. Aan de onderzijde komen krassen vaak voor, voornamelijk door de montage of het transport. Daarnaast kunnen krassen ontstaan door de manier van het schoonmaken van de panelen.
Bijvoorbeeld:

- Het polijsten met een schuursponsje of andere schurende middelen;
- het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en chemicaliën;
- het gebruiken van een hogedrukreiniger;
- het afdrogen van de panelen met een doek zorgen voor krasjes.

 

De opbrengstcontrole

Het is van belang de zonnepanelen regelmatig te inspecteren. Een manier waarop dit gedaan kan worden is  door iedere eerste van de maand de stand van de kWh-meter op te schrijven. Na enkele jaren kan dit met elkaar vergeleken worden.

Zitten er grote verschillen in? Dan is het tijd om het dak op te gaan en te kijken of er iets aan de hand is. Vaak is er ook de mogelijkheid dit bij te houden door middel van een applicatie of internetwebsite.

 

Het invloed van krassen op de opbrengst

Krassen op zonnepanelen hoeven niet noodzakelijk te leiden tot een vermindering van de opbrengst van zonnepanelen. In bepaalde situaties is de invloed minimaal of nihil, zoals bij krassen op de onderkant van de panelen. Dergelijke krasjes hebben vaak amper invloed op de opbrengst van de panelen, zolang de zonnecel maar niet te zien is. De plaat moet namelijk goed dicht blijven.

Wel hecht vuil zich makkelijker aan zonnepanelen met krassen. Daardoor kunnen krassen op de panelen in bepaalde gevallen een negatief effect op de opbrengst van de zonnepanelen hebben en daarnaast ook op de levensduur.

 

Krassen op zonnepanelen voorkomen

Het is essentieel om zo veel mogelijk te proberen om krassen op je zonnepanelen te voorkomen. Hier zijn enkele manieren om krassen te voorkomen:

  • Inspecteer de zonnepanelen 3 keer per jaar.
  • Maak geen gebruik harde schuursponzen met metalen attributen, maar van een zacht doek, een zachte borstel of een goede raamtrekker.
  • Gebruik een tuinslang in plaats van een hogedrukreiniger.
  • Gebruik enkel ontkalkt water om panelen schoon te maken.
  • Gebruik geen schurende middelen, chemicaliën of andere agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Laat de zonnepanelen op een natuurlijke manier drogen na het plaatsen.

 

Mocht u dit lastig vinden, schakel dan een expert in om uw zonnepanelen te reinigen of om ze te inspecteren.