Geluidsniveau warmtepomp

warmtepomp Gepubliceerd op: 15-11-2023

Geluidsniveau warmtepomp

Geïnteresseerd in een warmtepomp, maar bezorgd over het geluidsniveau? Hier is geruststellend nieuws: met de juiste keuze en zorgvuldige installatie van uw warmtepomp kunt u niet alleen zelf genieten van een comfortabel klimaat, maar ook uw buren ontzien van mogelijke geluidsoverlast.

Het geluid van warmtepompen

Elke warmtepomp produceert een kenmerkend geluid, afkomstig van de bewegende onderdelen in het apparaat. Dit geluid wordt gegenereerd door zowel de ventilator in de buitenunit als de compressor. De ventilator draait om warmte aan de buitenlucht te onttrekken, terwijl de compressor deze warmte vervolgens omzet naar een bruikbare temperatuur. Beide componenten draaien op verschillende toerentallen, wat resulteert in uiteenlopende geluidsniveaus. Daarnaast varieert het geluidsniveau afhankelijk van externe omstandigheden zoals de buitentemperatuur en uw thermostaatinstellingen.

Het geluidsniveau van een warmtepomp bereikt zijn hoogtepunt wanneer deze op vol vermogen draait, wat doorgaans plaatsvindt bij koud weer of wanneer u de thermostaat enkele graden verhoogt voor extra comfort.

De perceptie van geluid is natuurlijk subjectief: sommige mensen ervaren meer hinder van bepaalde geluiden dan anderen.

Geluidsvermogen en Geluidsdrukniveau

Het meten van geluid bij warmtepompen kan op twee manieren gebeuren: via geluidsvermogen en geluidsdrukniveau.

Geluidsvermogen: Dit vertegenwoordigt het geluid dat de warmtepomp zelf produceert, gemeten direct naast het apparaat. Europese regelgeving stelt maximale geluidsvermogens vast. Dit is 65 dB(A) voor warmtepompen tot 6 kW, 70 dB(A) voor die tot 12 kW. Dit wordt sinds 2012 weergegeven op het verplichte CE-label.

Geluidsdrukniveau: Ook in Nederland is er wetgeving voor het geluid. Sinds 2021 mag de geluidsdruk maximaal 45 dB(A) zijn en 's nachts maximaal 40 dB(A) op de erfgrens. Deze regels gelden voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen, en alleen voor warmtepompen met een buitenunit. Geluidsdrukniveau (LP) houdt rekening met afstand en omgevingsfactoren, en is lager dan het geluidsvermogen.

Bekijk onderstaande afbeelding voor een vergelijking van het geluidsniveau van een warmtepomp met andere geluidsbronnen. 


Toch benieuwd hoe veel geluid de warmtepomp maakt? Bezoek onze showroom en ervaar zelf de geluidsproductie van een volledig elektrische warmtepomp. U bent van harte welkom!

Enkele tips om het geluid te minimaliseren:

    • Plaatsing van de buitenunit: Vermijd muren van verblijfsruimten en houd voldoende afstand tot uw buren.
    • Richting van de buitenunit: Vermijd het richten op terrassen, balkons, of openslaande ramen en ventilatieroosters.
    • Locatie-optimalisatie: Plaats de buitenunit op een stabiele ondergrond, bij voorkeur in een tuin met gras en planten om geluidsreflectie te verminderen.
    • Verminder geluidsoverlast met lage-temperatuurverwarming.
    • Isolatie, vloerverwarming en lage-temperatuurradiatoren dragen bij aan het verminderen van geluidsproductie.

Deskundig advies

Als uw interesse in warmtepompen is gewekt, willen we u laten weten dat Aarde zowel volledig elektrische als hybride warmtepompen kan leveren, inclusief bodem gebonden systemen. Onze deskundige adviseurs staan klaar om samen met u de beste oplossing te vinden die past bij uw persoonlijke situatie. Aarzel niet om vrijblijvend een offerte bij ons aan te vragen. Laten we samen streven naar een comfortabele, energiezuinige toekomst.