17-02-2022 Noortje van Campenhout

Zonnepanelen plaatsen? Dit is het beste moment!

De opbrengst van zonnepanelen varieert met de maand. Dit is logisch, omdat de opbrengst beïnvloed wordt door verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid uren zonlicht en het seizoen. De meeste mensen denken dat zonnepanelen het meeste opbrengen in de zomer, maar dit is niet helemaal het geval. De beste tijd voor zonnepanelen is namelijk de lente. We leggen per seizoen uit wat de voor en nadelen van het seizoen voor de panelen zijn.

Zonnepanelen Aarde

Zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen werken op zonlicht: zodra zonlicht het paneel raakt, wordt dit licht omgezet in elektriciteit. Om het maximale uit uw zonnepanelen te halen, moeten ze dus zo veel mogelijk licht opvangen. In de winter zijn de dagen kort en is het regelmatig bewolkt. Het gevolg is dat de zonnepanelen in deze periode minder stroom opwekken. Dit wil niet zeggen dat zonnepanelen in de winter geen stroom opwekken! Normale zonneschijn is nog steeds aanwezig. Voor de werking van zonnepanelen is licht van groter belang dan warmte.

Zonnepanelen in de herfst
In de herfst worden de dagen korter en komt er meer bewolking. Omdat er in oktober toch nog veel zon op de zonnepanelen kan vallen, levert een installatie in die maand toch 7% van de totale jaaropbrengst op.

Zonnepanelen in de zomer
Veel mensen denken dat de beste tijd om zonnepanelen te installeren de zomer is. Er zijn meer zonuren, de zon staat hoog aan de hemel, en er zijn weinig wolken. Waarom is de zomer dan niet het ideale seizoen? Dat komt door de temperatuur!

In de zomer zijn er veel zonuren, maar het kan te warm worden voor de zonnepanelen om hun optimale opbrengst te produceren. Als gevolg van de warmte verliezen de zonnecellen in de panelen vermogen en produceren ze minder elektriciteit. Het gaat hierbij niet om de buitentemperatuur, maar om de temperatuur van het paneel. Zonnepanelen werken met licht en presteren beter als het weer niet te warm is. Als de zon schijnt, zijn zonnepanelen 20 tot 25 graden warmer dan de omgeving. De optimale temperatuur van een zonnepaneel is 25 graden.

Zonnepanelen produceren echter alsnog veel elektriciteit in de zomer dankzij de grote hoeveelheid zonuren.

Zonnepanelen in de lente
Een heldere lentedag is ideaal voor zonnepanelen. De zon staat hoog aan de hemel, er zijn veel zonuren en de temperatuur is nog aangenaam en comfortabel. De panelen kunnen bovendien worden gekoeld door de wind. Nederland heeft daardoor een ideale omgeving voor zonnepanelen.

 

Opbrengst zonnepanelen per maand

Percentage van de jaaropbrengst van zonnepanelen per maand.

 

Het beste moment om zonnepanelen te plaatsen
Zonnepanelen installeren is nooit een slecht idee. Wij raden aan ze te plaatsen voor het begin van de lente. Waarom? De zon staat al hoog en er komen nog een hoop zonuren aan. Door de hoge stand van de zon is er meer licht. Hoe meer licht er op de panelen valt, hoe meer energie er wordt opgewekt. Daarnaast zijn in de lente de temperaturen nog niet te warm en staat er nog een koele wind. Het voorjaar is door al deze variabelen het ideale seizoen voor zonnepanelen.

Als u zonnepanelen installeert voor het begin van de lente, profiteert u meteen van de maanden met de hoogste opbrengst. En begint u direct geld te besparen op uw energierekening.

 

Bron: Milieu Centraal