18-05-2020 Paula Anguita

Zonnepanelen brengen 10% tot 20% meer op door schone lucht

Minder vliegen levert alleen in Nederland al 130 miljoen euro per jaar aan extra stroom.

16X9 Vliegtuigstrepen

Vliegtuigen laten condens achter in de lucht, wat vanaf de grond bij helder weer goed te zien is aan de witte strepen. Dit condens 'remt' het zonlicht, wat van invloed is op de opbrengst van zonnepanelen. Schattingen en berekeningen kwamen tot nu toe uit op enkele procenten.

Inmiddels blijkt het verschil flink groter: tot 10%. "In heel Nederland hebben we inmiddels echter panelen staan met een totaal vermogen van meer dan 7 GigaWatt, 2,5 miljoen keer zo veel als mijn panelen. Oftewel: dat vliegen kost ons alleen in Nederland nu al 130 miljoen euro per jaar aan gemiste stroom." schrijft energieblogger en columnist Vincent Dekker op de discussie-website Joop.nl.

Op SolarBeat in Eindhoven werd in april zelfs een stijging van 20% gemeten ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, volgens het Dagblad van het Noorden. SolarBEAT in Eindhoven is een gezamenlijke onderzoekslocatie van Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en de Technische Universiteit Eindhoven voor het ontwikkelen van innovatieve zonne-energie op gebouwen.

Nu de positieve effecten van minder luchtvervuiling door minder vliegverkeer zichtbaar worden en veel groter blijken dan gedacht, groeit ook de vraag naar een schonere luchtvaart. En nog nooit was de aanschaf van zonnepanelen zo aantrekkelijk als nu.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen