29-12-2020 Lonneke

Zonnecellen in het wegdek

Wegen beslaan een enorm deel van ons land, daarom bedachten onderzoekers een methode om met zonnecellen in wegen energie op te wekken. Deze methode wordt op dit moment getest op het Chemelot-terrein in Limburg.

Weg

De keuze viel op wegdek omdat dat zo’n groot gebied is in de publieke ruimte. Wanneer het wegdek gebruikt wordt om elektriciteit mee op te wekken is er bijna geen extra grond meer nodig voor zonneweides of andere energieprojecten.

Er bestaan twee variaties van het experiment. De eerste die in Limburg op het Chemelot-terrein wordt getest bestaat uit siliciumcellen zoals bij normale zonnepanelen, met daaromheen polymeer voor bescherming. Deze beschermlaag wordt ruw gemaakt zodat de auto’s grip hebben op het wegdek.

De tweede versie is een soort tapijt van zogenaamde dunnefilmzonnecellen die over het wegdek wordt uitgerold. Er hoeft dan dus niet een heel nieuw wegdek neer te worden gelegd.

De twee varianten worden getest op temperatuurbestendigheid, hoeveel gewicht ze kunnen verdragen, hoeveel elektriciteit ze produceren en hoe onverwoestbaar ze zijn. In 2022 zullen de uitkomsten van de tests bekend zijn en wordt het energieopwekkende wegdek, mocht de uitkomst positief zijn, langzaam maar zeker geïntegreerd in ons dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan een energieopwekkend tuinpad!

Bron: Solar Magazine

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen