10-11-2020 Lonneke

Zondag met Lubach: Nederland aardgasvrij

In zijn programma ‘Zondag met Lubach’ heeft Arjen Lubach het over de omschakeling van Nederland naar aardgasvrij. En volgens hem pakken we dat op dit moment massaal verkeerd aan. We zouden op de zaken vooruitlopen. Milieu Centraal is het hier niet geheel mee eens.

Lubach

Een warmtepomp is allemaal leuk en aardig, maar zo’n ding kost heel veel geld en verbruikt veel stroom vertelt Lubach in zijn show. Tenzij we die stroom op een groene manier op kunnen wekken, stoten we meer CO2 uit mét een warmtepomp dan zonder. De stroom waarmee we de warmtepomp aan de praat krijgen wordt nu namelijk nog voor een groot deel opgewekt middels de verbranding van aardgas. Dat is niet handig, aangezien je een warmtepomp juist aanschaft om van het aardgas af te komen.

Op dit moment kunnen we volgens Lubach niet genoeg groene stroom opwekken voor warmtepompen en heeft het in principe geen nut om er nu al een aan te schaffen. Niet voor het milieu en niet voor je portemonnee.

Milieu Centraal vindt het jammer dat Lubach dit suggereert en denkt dat hij hiermee, misschien wel onbedoeld, weerstand creëert tegen de energietransitie. Een warmtepomp verbruikt volgens Milieu Centraal namelijk niet zo veel energie als Lubach beweert. En al helemaal niet als je dit vergelijkt met het energieverbruik van een Cv-ketel op aardgas. Daarnaast zou er daardoor wel degelijk genoeg groene energie opgewekt kunnen worden voor de warmtepomp. De impact van een warmtepomp op het milieu is hoe dan ook kleiner dan die van een Cv-ketel.

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat alle huizen in Nederland per direct massaal aan de warmtepompen gaan. Daarin moeten we inderdaad niet te snel van stapel lopen volgens Milieu Centraal. Het is in de eerste instantie van belang om huizen goed te isoleren, wat Lubach ook aankaart. Wanneer dit is gebeurd zou een groot deel van de Nederlandse woningen klaar zijn voor een warmtepomp. Zo kunnen we langzaam maar zeker Nederland aardgasvrij krijgen.

Bron: Zondag met Lubach, Milieu Centraal

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen