4-05-2022 Noortje van Campenhout

Warmtepomp kopen?

Tegenwoordig stijgen de energie- en gasprijzen de pan uit. Aangezien niemand ervan houdt teveel te betalen, is de vraag naar warmtepompen en zonnepanelen enorm gestegen en zijn de wachtrijen langer dan ooit. Toch blijkt uit een consumentenonderzoek dat wij onlangs hebben uitgevoerd dat lang niet iedereen bekend is met een warmtepomp, laat staan wat voor soort er binnen zijn of haar woning past. Wij willen daarom graag wat meer duidelijkheid geven over de verschillende modellen en hebben ze hieronder even voor u op een rijtje gezet.

Warmtepomp Kopen

Eerst beginnen we bij de basis: Wat is een warmtepomp nou precies en hoe werkt het? Een warmtepomp is een mechanisme die warmte kan halen uit koude lucht, de bodem of uit grondwater. Door middel van een compressor of koelmiddel kan de koude lucht of het water worden omgezet in hitte die kan worden gebruikt om uw woning mee te verwarmen. Daardoor hoeft u minder gas te gebruiken, of kunt u zelfs volledig van het gas af!

Welke soorten warmtepompen zijn er?  
Er zijn verschillende soorten warmtepompen die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Zo zijn er lucht/water-warmtepompen, bodem/water-warmtepompen, water/water-warmtepompen en lucht/lucht-warmtepompen. Om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk rendement kan halen uit een warmtepomp, is het van belang dat de woning is voorzien van goede isolatie. Daarnaast is het gebruik van zonnepanelen een goede oplossing om de hogere elektriciteitskosten op te vangen.

Lucht/water – warmtepomp
Bij een lucht/water warmtepomp wordt de warmte opgenomen uit de buitenlucht door het koelmiddel, waarna het vervolgens verdampt in de verdamper. De compressor zorgt dat deze damp wordt doorgevoerd naar de condensor waar de damp wordt afgekoeld. Hier veranderd het weer in condens wat daardoor de cyclus compleet maakt en weer fungeert als koelmiddel. Een voorbeeld van een lucht/water warmtepomp is een hybride warmtepomp. Die ondersteunt de CV-ketel om ervoor te zorgen dat een deel van het gasverbruik kan worden vervangen door elektriciteit, waardoor het gasverbruik verminderd wordt. Voor de mensen die toch liever volledig elektrisch willen leven zijn er de all-electric modellen. Een zeer populair model is de LWDV (lucht duaal frequentiegeregeld). Dit is de één op één vervanging van de CV-ketel waarbij weinig ingrepen nodig zijn om uw huis volledig elektrisch te verwarmen.

 

Bodem/water – warmtepomp
De aardwarmtepomp haalt warmte uit grondwater. Hierbij wordt er een grondboring gedaan tot maximaal 150 meter diep. Het water wordt door de buizen richting de woning gehaald. Dit wordt vervolgens overgeleverd aan de warmtepomp die door middel van koudemiddel de energie uit het bronwater omzet in gas. Het gas bouwt de druk in de compressor op en zorgt er vervolgens voor dat warmte wordt doorgegeven aan waterleidingen binnen het huis. Na het afgeven van de hitte kan het koudemiddel weer afkoelen, wordt het gas weer omgezet in condens en kan de cyclus van de warmtepomp weer opnieuw beginnen.

Water/water – warmtepomp
Bij een water/water- warmtepomp worden twee verschillende putten geboord. Zo wordt er uit één put warmte onttrokken. Vervolgens wordt het afgekoelde water door de andere put terug de grond in gepompt. Dit zorgt ervoor dat de balans in de waterbron zichzelf kan herstellen.

Lucht/lucht – warmtepomp
Bij de lucht/lucht warmtepomp wordt buitenlucht door de buitenunit naar binnen gehaald richting de binnenunit. Hierbij wordt door middel van het koudemiddel de gasdruk binnen de warmtepomp opgebouwd. De compressor zorgt ervoor de elementen kunnen worden verwarmt en zo kan de warmtepomp de warme lucht  door de woning verspreiden

 

Meer weten? Kijk dan onder “producten” op onze website. Heeft u interesse in een warmtepomp en benieuwd naar advies op maat? Vraag dan een offerte aan en ga met onze adviseur in overleg.