19-05-2022 Noortje van Campenhout

Warmtepomp de nieuwe norm per 2026!

Het kabinet maakte afgelopen dinsdag bekend dat warmtepompen per 2026 de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dit houdt in dat mensen bij het vervangen van de cv ketel verplicht zijn over te stappen op een duurzamer alternatief. Dit zal in veel gevallen de hybride warmtepomp zijn, maar ook de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet zijn mogelijk.

Warmtepomp (1)

Waarom wordt een warmtepomp verplicht?
Met een warmtepomp kan er bezuinigd worden op aardgas. Dit is een fossiele brandstof die dagelijks door miljoenen huishoudens gebruikt wordt om te koken en de woning te verwarmen. Echter zitten er meerdere nadelen aan het gebruik van aardgas. Bij de verbranding van aardgas komt CO2 vrij, wat vanwege de huidige klimaatverandering ongewenst is. De winning van aardgas veroorzaakt daarnaast ondergrondse verschuivingen en verzakkingen van de bodem. Aan de oppervlakte voelen we dit als aardschokken, met soms zelfs schade aan gebouwen als gevolg. Aangezien een hybride warmtepomp voor een besparing van wel 60% van het gas kan zorgen is dit goed voor het klimaat.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. De cv-ketel springt bij op koude dagen, waardoor hij voor veel woningen geschikt is. Een hybride warmtepomp kan tot wel 60% besparen op het gebruik voor gas. Hierdoor draagt dit ook zeker bij aan de verduurzaming.

Hoe werkt een volledig elektrische warmtepomp?
Met een volledig elektrische warmtepomp kunt u helemaal van het gas af! In goed geïsoleerde woningen kan direct worden overgestapt. Een volledig elektrische warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast.

Wat is het warmtenet?
Een warmtenet staat ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Het is een soort cv-installatie in het groot. Er is dan een centrale ketel in de wijk (een warmtebron) die met buizen het warme water naar de huizen verspreid. In een deel van Nederland is of komt een warmtenet beschikbaar, dit is van de drie opties de minst duurzame.

Gaan mijn elektriciteitskosten omhoog door de warmtepomp?
Een warmtepomp haalt zijn energie uit de elektriciteit. Met een warmtepomp zal u dus inderdaad meer stroom gaan verbruiken. Een oplossing om geen hogere elektriciteitsrekening te krijgen wanneer u een warmtepomp aanschaft, is door ook zonnepanelen aan te schaffen. Een mooi bijkomend voordeel van een warmtepomp is wel dat uw gasrekening omlaag gaat.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas nodig. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn goed geïsoleerd en hebben energielabel B.

Zijn er subsidies op de warmtepomp?
Om de ontwikkeling van deze techniek te ondersteunen, biedt het Rijk subsidie op de aanschaf van een (hybride) warmtepomp. Deze subsidie is vanaf dit jaar verhoogd naar gemiddeld 30%.

Hybride tussenstap
Nederland streeft ernaar om in 2050 helemaal geen gebruik meer te maken van fossiel aardgas. Het is dan ook niet de eerste keer dat het kabinet met een idee komt om verduurzaming af te dwingen. Groot verschil was dat toen gasvrij het benoemde eindstation was. Nu neemt het kabinet een duidelijke tussenstap: de hybride warmtepomp.

 

Wilt u meer weten over warmtepompen? Neem dan gerust een kijkje bij de producten op onze website of  klik hier om een ander artikel over het verschil tussen de warmtepompen te lezen. Heeft u interesse in een warmtepomp en benieuwd naar advies op maat? Vraag dan gratis en vrijblijvend een persoonlijke offerte aan.