30-12-2020 Lonneke

Vuurwerkverbod goed voor de Aarde

De overheid heeft dit jaar een vuurwerkverbod opgelegd. Deze beslissing is gemaakt om de ziekenhuizen, die normaliter rond oud en nieuw zo’n 630 vuurwerkslachtoffers behandelen, niet te veel te belasten. Zij hebben het immers extra druk met Corona patiënten. Naast minder gewonden, heeft het vuurwerkverbod echter nog een voordeel: het is beter voor het milieu!

Vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling mag er geen zwaar vuurwerk meer worden verkocht, vervoerd of worden afgestoken. Dat heeft het kabinet voor dit jaar besloten. We zullen het dit jaar moeten doen met minder zwaar vuurwerk zoals sterretjes, grondbloemen, trektouwtjes en knalerwten.

Knalvuurwerk
U kent het wel, u loopt rustig over straat op Oudejaarsdag en ziet een groepje jongeren hard wegrennen. Ineens komt er een gigantische knal uit de vuilnisbak naast u: knalvuurwerk. Volgens oude tradities een manier om kwade geesten weg te jagen. Knalvuurwerk bestaat voornamelijk uit buskruit. Wanneer het afgestoken wordt komt er een kleine hoeveelheid CO2 en N2 vrij. Niet goed voor het milieu dus, maar ook niet extreem vervuilend.

Siervuurwerk
Bij het afsteken van siervuurwerk komt naast CO2 en N2 ook andere schadelijke stoffen vrij. Dit komt omdat siervuurwerk verschillende zware metalen kan bevatten, zoals strontium, barium en koper, omdat deze ervoor zorgen dat er een bepaalde kleur te zien is wanneer het vuurwerk afgaat. Deze metalen komen dan in het milieu terecht, en dat kan een negatief effect hebben op onze leefomgeving.

Er komt ook veel fijnstof vrij bij het afsteken van vuurwerk. Er zit na de jaarwisseling ongeveer drie keer zoveel fijnstof in de lucht als normaal is toegestaan. Dit kan leiden tot longklachten en is slecht voor hart- en bloedvaten.

Een vuurwerkverbod is dus goed voor milieu en mens!

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen