20-10-2023 Noortje van Campenhout

Verduurzaming: Onze verantwoordelijkheid voor de toekomst

Vandaag vieren we '#WorldEnergyDay', een gelegenheid om na te denken over de wereldwijde energieproblematiek en waarom verduurzamen cruciaal is.

In de wereld van vandaag, waar elektriciteit en warmte als vanzelfsprekend worden beschouwd, is het moeilijk voor te stellen dat 1,1 miljard mensen nog steeds geen toegang hebben tot deze basisvoorzieningen. Toch is dit de realiteit die we niet uit het oog mogen verliezen. Energiearmoede is een groeiend probleem, vooral nu de hulpmaatregelen verminderen. Deze kloof tussen welvaart en gebrek aan toegang tot energie is een van de vele redenen waarom verduurzaming belangrijk is.

Energie-efficiëntie en duurzaamheid

Energie-efficiëntie is niet alleen goed voor onze financiën, maar ook essentieel voor het milieu. Terwijl we getuige zijn van de gevolgen van klimaatverandering, twijfelen sommigen nog steeds aan de voordelen van verduurzaming. Gelukkig kunnen kleine acties al een positieve impact hebben. Het verminderen van ons energieverbruik betekent minder fossiele brandstoffen verbranden, wat bijdraagt aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Ook is de voorraad fossiele brandstoffen niet oneindig. Volgens BP strekt de oliereserve zich slechts uit tot ongeveer 2074. De gasvoorraad houdt het nog vol tot ongeveer 2069, terwijl kolen nog voor meer dan 130 jaar beschikbaar zijn. Dit is een realiteit waarmee we worden geconfronteerd.

 

Netcongestie en oplossingen

15% van het Nederlandse energieverbruik komt uit duurzame of hernieuwbare bronnen. Het elektriciteitsnet heeft moeite om de toenemende vraag en aanbod van stroom bij te houden. De oplossingen zijn er: versnelde uitbreiding, effectiever beheer en flexibiliteit. Technologieën zoals slimme apparaten en hybride warmtepompen kunnen helpen om het netwerk minder te belasten. “Bij hybride warmtepompen kan er geschakeld worden tussen gebruik van elektriciteit en aardgas, waardoor deze technologie veel minder belastend is voor het elektriciteitsnet”, zegt Minister Rob Jetten.

Meer weten over de aanschaf van een warmtepomp? Vraag vrijblijvend een offerte aan en een van onze duurzame energie adviseurs zal u uitgebreid vertellen wat de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie zijn.

 

Is verduurzamen wel mogelijk?

Hoewel het soms lijkt alsof verduurzaming en de overstap naar groene energie onmogelijk zijn, is het cruciaal om te onthouden dat het stroomnet niet overal even zwaar wordt belast. Meer hierover weten? Zie onze blogpost.