4-01-2021 Lonneke

Verbod op wegwerpplastic in de EU per 3 juli

Nadat in 2016 de plastic tassen in de ban werden gedaan, daalde het aantal plastic tassen in zwerfafval uiteraard aanzienlijk. Voor dit jaar heeft de EU besloten om in al haar lidstaten een verbod op wegwerpplastic door te voeren. Dat betekent geen plastic rietjes, vorkjes en bordjes meer zodat er minder single use plastic in onze oceanen belandt.

Plastic

En dat is geen overbodige maatregel, want uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks tussen de 4 en 13 miljoen ton aan plastic in onze oceanen terecht komt. Dat is een grote bedreiging voor het leven in de zee, vissen eten het op en kunnen eraan doodgaan. Daarnaast komt het via vis ook weer in onze voedselketen terecht.

Van al het afval dat aanspoelt op Europese stranden is 49 procent wegwerpplastic. Het Europese Parlement stemde al in maart 2019 in met een meerjarenplan om de plastic vervuiling tegen te gaan. Het verbieden van wegwerpplastic per 3 juli 2021 is onderdeel van dit meerjarenplan. Vanaf die datum geldt dit verbod voor heel Europa. De grootste boosdoeners zijn volgens onderzoek: wattenstaafjes, roerstaafjes, vorken, lepels, borden, ballonstokjes en rietjes van plastic. Per 3 juli zullen deze producten dan ook niet meer toegestaan zijn.

In Nederland gelden een paar uitzonderingen. Plastic friet en frikandellen bakjes vallen namelijk niet onder de wet, dat is het resultaat van een lobby van Hortec. Dit zal waarschijnlijk uiteindelijk wel verboden worden. Ook komt er in Nederland per 1 juli 15 cent statiegeld op kleine plastic flessen.

Om nog meer plastic zwerfafval te voorkomen moeten vanaf 2024 de doppen en deksels van plastic flessen vastgemaakt worden aan de drankverpakkingen. En in 2029 moeten alle Europese lidstaten 90 procent van de gebruikte plasticflessen kunnen recyclen. In 2025 moet namelijk minstens 25 procent van de fles uit gerecycled plastic bestaan.

Meer info over de reductie van plastic zwerfafval in de EU vindt u hier. 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen