8-05-2024 Noortje van Campenhout

Utrechtse beslissing om terug te grijpen naar gas: Een kritische analyse

Utrecht grijpt terug naar gas vanwege overbelast stroomnet: Is dit wel verstandig? Nee, wij nuchtere Tilburgers vinden van niet!

Recentelijk heeft de Gemeente Utrecht geadviseerd om bij voorkeur een hybride warmtepomp te installeren, vanwege de vrees dat een volledig elektrische warmtepomp het elektriciteitsnet te zwaar zou belasten. Wij vinden het een opmerkelijk besluit kijkende naar de feiten. 

Een praktijk voorbeeld: 
In ons klantenbestand hebben we een woning uit 2006 die voor verduurzaming 330 kWh per maand verbruikte, wat neerkomt op 3850 kWh per jaar. Na de installatie van een volledig elektrische warmtepomp van Alpha Innotec (8 kW) en voldoende zonnepanelen door Aarde.nl, verbruikt deze woning nu 4706 kWh per jaar aan primaire hernieuwbare energie.Dit betekent dat de opbrengst van de zonnepanelen zelfs hoger is dan het verbruik van de woning.

Het verbruik van 4706 kWh per jaar omvat het verwarmen van de woning (met een thermisch oppervlak van 144m2) naar 21°C, vrijwel continu in de woonruimtes en minimaal 18°C in de slaapruimtes. Echter, het interessante punt is dat alleen in de maanden december 2023 en januari 2024 het verbruik hoger was dan voorheen. In december 2023 was het verbruik 438 kWh en in januari 2024 was het 469 kWh, wat neerkomt op slechts 108 kWh in december 2023 en 139 kWh in januari 2024 meer dan voorheen.

Dit betekent dat het netwerk gedurende deze 2 maanden slechts met 247 kWh extra werd belast, dankzij de installatie van de warmtepomp en zonnepanelen. Het lijkt erop dat een verzwaring van het netwerk met 247 kWh over 2 maanden geen significante belasting vormt. Als alle woningen in Nederland op deze manier worden verduurzaamd, blijft de belasting van het netwerk binnen de perken.

Het verzwaren en balanceren van het netwerk voor elektrische auto's (Trias Mobilitas) vormt een grotere uitdaging!

Conclusie:
Het afgelopen jaar verbruikte deze woning slechts 1267 kWh voor verwarming en warm tapwater, wat gelijk staat aan ongeveer 130m3 gas of 4,5 GJ stadsverwarming. Met slechts een extra belasting van 247 kWh op het netwerk, rijst de vraag: is dit werkelijk een probleem?

Wij zouden de Gemeente Utrecht graag voorzien van een goed en degelijk advies op het gebied van verduurzaming, en willen uitleggen dat een volledig elektrische warmtepomp hierbij een belangrijke rol kan spelen, zoals in het geval van deze woning. Mits op de juiste manier uitgevoerd, zijn de doelstellingen voor verduurzaming haalbaar en zelfs sneller te realiseren, juist met een volledig elektrische warmtepomp.

Geïnteresseerd in het verduurzamen van uw woning? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.