23-09-2020 Lonneke

Transportsector test zonnepanelen op vrachtwagens

De komende weken gaan er tien grote vrachtwagens met zonnepanelen op het dak de weg op als praktijktest. Een kleine stap richting de verduurzaming van de transportsector.

Vrachtwagens

Als de tests een succes blijken gaat IM Efficiency, het bedrijf dat de zonnepanelen ontwikkelde, in november echt beginnen met hun project Solar on Top. Op een jaarbasis moet dat zo’n 2000 liter diesel per vrachtwagen besparen.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken wordt de opgewekte stroom niet gebruikt om mee te rijden, maar om de elektrische apparaten die de chauffeur gebruikt van stroom te voorzien. Voorbeelden daarvan zijn de radio, de airco en de televisie. Op dit moment wordt daarvoor diesel omgezet in elektriciteit en dat is niet duurzaam.

Als de vrachtwagens rijden gaat bij deze manier van energie opwekken wel 85% van de energie verloren. Wanneer de wagen stil staat laten chauffeurs hun motor soms uren draaien, dan gaat er nóg meer energie verloren en wordt er erg veel CO2 uitgestoten. De zonnepanelen moeten dat voorkomen.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen