19-05-2022 Noortje van Campenhout

Prijzen stadsverwarming omhoog

Maakt u gebruik van stadsverwarming? Slecht nieuws! Dan zal uw rekening komende winter wederom hoger uitvallen. Dit komt doordat de tarieven gekoppeld zijn aan de gasprijzen.

Stadsverwarming (1)

Wat is stadsverwarming?
Stadsverwarming is een milieuvriendelijker alternatief voor Cv-ketels op gas. Bij stadsverwarming wordt de overtollige energie uit fabrieken gebruikt. De warmte wordt via een ondergrondse leiding naar talrijke woningen en bedrijven gestuurd.

Stijging in de prijs
De stijging van de stadsverwarming wordt veroorzaakt door de koppeling aan de gasprijzen. Dit was in eerste instantie juist gedaan om de consumenten te beschermen, maar dit werkt nu averechts.  Dat is extra wrang, omdat deze huishoudens niet kunnen overstappen op een andere warmtebron.

Wat nu?
U kunt zichzelf oriënteren op kleine aanpassingen, zoals betere isolatie of dubbel glas. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om zich in de winter wat warmer aan te kleden en de verwarming een graad kouder te zetten. Dit scheelt niet alleen op uw kosten, maar is ook voordelig voor het milieu.  

2026
Per 2026 dient iedereen gebruik te maken van een warmtepomp of aangesloten te zijn op het warmtenet. Stadsverwarming is hier een form van. Echter is het aan te raden op voorhand stil te staan bij het feit dat u dan nog steeds afhankelijk bent van de gasprijzen, terwijl met de aanschaf van een warmtepomp u wel kunt besparen op uw kosten. Meer lezen over de verplichting voor een duurzamer alternatief voor de CV-ketel per 2026? Klik dan hier.