12-10-2020 Lonneke

Pompoenen omzetten in energie

Ook feestdagen kan je verduurzamen! De pompoenen die tijdens Halloween worden uitgehold en gebruikt als lantaarn, worden dit jaar door de Britse supermarktketen Tesco ingezameld om ze vervolgens te vergisten tot duurzame energie.

Pompoen

Verspilling
In Nederland wordt Halloween nog niet zo lang gevierd. Maar in Engeland doen ze al een hele tijd gezellig mee aan de Amerikaanse traditie. Uit onderzoek is gebleken dat 42% van de Britse bevolking tijdens de feestdag een pompoen koopt. Daarvan belandt 25% na Halloween in de vuilnisbak. Dat zijn 18.000 pompoenen op jaarbasis. En dat is zonde.

Anaerobe vergisting
Om de verspilling van pompoenen, en daarmee reststroom, tegen te gaan zamelt Tesco dit jaar op een aantal locaties in Londen gebruikte pompoenen in. Hoe de pompoenen vervolgens in duurzame energie om worden gezet? Via anaerobe vergisting. Dat is een microbiologisch fermentatieproces waarbij complexe moleculen worden afgebroken met o.a. biogas als eindproduct. Dit kan op zijn beurt weer worden omgezet naar energie.

Denk dus twee keer na voordat je je Halloween pompoen in de prullenbak gooit. Als je net als wij niet in Londen woont, kan je hem altijd nog opeten. Via een reeks chemische reacties in je lichaam wordt die pompoen dan namelijk ook omgezet in energie! Lekker duurzaam.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen