16-11-2020 Lonneke

Plannen ’s werelds eerste circulaire hub voor textiel in Tilburg

Duurzaam nieuws uit de regio. In Tilburg wordt, mocht het haalbaar blijken, binnenkort een circulaire hub gerealiseerd in de voormalige Dröge wollenstoffenfabriek naast het Textielmuseum. En dat komt niet ongelegen, want als één van de meest vervuilende industrieën ter wereld, is de textielindustrie ernstig aan verduurzaming toe.

Textiel

Locatie
Het TextielMuseum, recyclingbedrijf Wolkat en Midpoint Brabant willen zo snel mogelijk over op circulaire textielproductie. Over enkele jaren openen zij daarom de circulaire hub voor textiel. En waar beter dan in dé textielstad van Nederland: Tilburg.

Wetenschapsmuseum en creatieve hotspot
Het wordt een soort wetenschapsmuseum en creatieve hotspot ineen: je kunt er het hele proces van gebruikte kleding tot aan de nieuwe creatie zien. Er zijn ontwerpers, medewerkers en ondernemers uit de regio aan het werk en de machines draaien op volle toeren. Daarnaast kan je in de circulaire hub ook zelf aan de slag. Zo komen er bijvoorbeeld testlabs waar je zelf textiel kan verven. Je kunt dan ook je eigen afgedankte kleding inleveren en kijken wat er vervolgens mee gebeurt.

Duurzame doeleinden
Het doel is om Midden-Brabant in 2030 voor vijftig en in 2050 voor honderd procent circulair te maken. Dat willen we bereiken door verschillende expertisecentra te realiseren. Berend de Vries, wethouder van onder andere circulaire economie vertelt: “Onze regio staat bekend om haar maakindustrie. Bedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen. De situatie waarmee we nu werken is niet langer houdbaar. Grondstoffen raken uitgeput. Het is nu het moment om vanuit hier echt op circulaire economie door te pakken.”

Meer weten over deze duurzame plannen? Kijk dan hier.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen