3-11-2020 Lonneke

Pilot zonnepanelen in verschillende kleuren op Radboud Universiteit Nijmegen

Het Huygensgebouw, hoofdgebouw van de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, wordt eind dit jaar voorzien van een aantal bijzondere zonnepanelen. Het is een test ontwikkeld door Soluxa, een bedrijf dat haar oorsprong vindt op de universiteit.

 

Huygensgebouw

Bijzondere kleuren aan de gevel
De zonnepanelen zijn bijzonder omdat ze kleuren hebben die nog niet eerder op de markt zijn verschenen. Een voorbeeld is ‘Huygensgroen’, vernoemd naar het groene gebouw op de campus van de universiteit. Ze zijn speciaal ontwikkeld om aan de gevel van een gebouw te monteren, voor als er op het dak bijvoorbeeld niet genoeg plek is voor zonnepanelen.

De test
Naast de gekleurde panelen wordt een standaard zwart paneel gelegd, waardoor de opbrengst van de verschillende gekleurde panelen kan worden vergeleken met standaard panelen. Ook kunnen ze worden gebruikt als geluidsschermen of in plaats van zwarte zonnepanelen in een zonnepark. Groene panelen hebben een stuk minder visuele impact op een landschap.

Esthetiek speelt grote rol
Het gaat bij de panelen niet alleen om de opbrengst, de gekleurde panelen zijn namelijk vanuit de vraag naar esthetiek ontwikkeld. Het is dus ook belangrijk dat de kleuren mooi worden gevonden.

De 33m2 aan pilotpanelen gaan de universiteit na de installatie direct van stroom voorzien. Wanneer de test een succes is gaat de Radboud Universiteit de nieuwe techniek mogelijk toepassen.

Bron: Solar Magazine

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen