15-07-2022 Noortje van Campenhout

Personeelstekort en lange levertijden remmen de energietransitie

Fabrikanten leveren momenteel slechts een klein gedeelte van de door installatiebedrijven bestelde producten. De energietransitie wordt hierdoor afgeremd.

Energietransitie

Personeelstekort
Er is al vele jaren een ernstig tekort aan gekwalificeerde technische arbeidskrachten. Bovendien wordt het steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen. In de komende vier jaar zullen werkgevers in de technische sector nog meer moeite hebben om openstaande vacatures te vervullen. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt heeft deze voorspelling gedaan (ROA). De eerste knelpunten ontstaan naar verwachting dit jaar al en zullen blijven toenemen tot 2024. Alle functieniveaus ondervinden hiervan de gevolgen.

Levertijden
Door het conflict in Oekraïne en de onzekerheid over de levering van Russisch gas is de vraag naar duurzame-energie bij consumenten en bedrijven sterk gestegen. Er is wereldwijd een ernstig tekort aan chips. Deze zitten in de meeste technologische apparaten, waaronder hybride warmtepompen en ook in omvormers. Momenteel leveren fabrikanten slechts een klein deel van wat installateurs nodig hebben. Lange levertijden zijn hiervan het gevolg. Dat zet momenteel een grotere rem op de energietransitie dan het gebrek aan personeel.

Aarde.nl
Wij ervaren ook hinder van zowel het personeelstekort als de lange levertijden. Daarom zijn we bezig met het oprichten van een opleiding centrum om zijinstromers die affiniteit met techniek hebben ook te helpen met het leren. Naast de technische functies hebben wij ook vaak niet technische functies openstaan. Mocht u geïnteresseerd zijn om te werken in duurzame-energie sector, neem dan gerust contact met ons op om te kijken of wij een passende functie voor u hebben.

Verder doen we erg ons best om met de geleverde spullen iedereen zo snel mogelijk van hun bestelling te voorzien. We kijken er naar uit om de komende maanden de installaties te blijven verwekelijken.