12-01-2022 Noortje van Campenhout

Per 1 februari 2022 is duurzame energie verplicht bij een ingrijpende renovatie.

Per 1 februari 2022 zal het verplicht zijn om bij ingrijpende renovaties van woningen en utiliteitsgebouwen in Nederland een minimale hoeveelheid duurzame energie op te wekken met zonnepanelen, warmtepompen of een zonneboiler. De verplichting vloeit voort uit de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II).

Renovatie aarde.nl

Volgens de normen van de Europese Commissie moeten gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. Minister Ollongren wilde daarom deze eis eigenlijk al per 30 juni 2021 vastleggen, dit ging echter niet door omdat de openbare internetconsultatie pas in juni 2021 werd afgerond. Vandaar dat de eis voor hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie per 1 februari 2022 definitief van kracht  zal gaan.

Wanneer wordt een renovatie als ingrijpend gezien?
Wanneer u meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil wijzigt, wordt er namens het RVO gesproken van een grote renovatie. Bovendien moet de geïntegreerde gebouwschil zijn gewijzigd.

Minimumwaarde
De per 1 februari 2022 vereiste minimumwaarde HE, is afhankelijk van de verhouding tussen het dakoppervlak en de gebruiksoppervlakte van de situatie na de ingrijpende renovatie. Met behulp van de rekentool bepaalt u eenvoudig de minimumwaarde. Klik hier om naar de pagina van de RVO te gaan. Hier vindt u de rekentool. 

Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel:

- Wanneer bouwprojecten binnen 3 jaar worden aangesloten op een warmtenet.
- Gebouwen die gebruiksfuncties hebben met een laag energieverbruik.
- Wanneer het onmogelijk is om aan de eis te voldoen door problemen op de locatie of belemmeringen.
- Wanneer de getroffen maatregelen niet binnen 10 jaar terug te verdienen zijn.

Mogelijke maatregelen:

Zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen een uitstekende investering zijn, ook wanneer u niet gaat renoveren. Gemiddeld worden panelen binnen 7 jaar terug verdient. Er zijn tegenwoordig ook meer mogelijkheden wat betreft de esthetiek van panelen.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een milieuvriendelijkere variant van een cv-ketel. De warmtepomp is een duurzame energiebron die uw hele huis verwarmt. De warmtepomp is een flinke investering maar dit is het zeker waard. Er zijn zo’n 10 zonnepanelen nodig om de warmtepomp van stroom te voorzien. Een warmtepomp is een prachtige keuze als u uw huis echt milieuvriendelijker wilt maken!

Zonneboiler
Een zonneboiler is te vergelijken met zonnepanelen. Het onderscheid tussen deze twee soorten maatregelen is dat zonnepanelen gebruik maken van zonnestralen, terwijl zonneboilers gebruik maken van de warmte van de zon. Het warme water in uw huis wordt dan geleverd door een zonneboiler.

 

Gratis en vrijblijvende offerte
Bent u van plan een ingrijpende renovatie na 1 februari 2022 uit te voeren en wilt u weten hoe u uw pand het beste kunt verduurzamen volgens de nieuwe normen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende offerte. Klik hier

 

Bron: RVO