28-10-2020 Lonneke

Nieuw energiepark Goerree-Overflakkee combineert drie duurzame technologieën

Op Goerree-Overflakkee wordt op dit moment een groot hybride energiepark aangelegd in opdracht van grote energieleverancier Vattenfall. In dit park zullen drie duurzame energie technologieën samen voor een optimale opbrengst zorgen.

Windmolen 2

Drie technologieën
Met 124.000 zonnepanelen, zes windturbines en 288 batterijen is dit voorlopig het grootste energiepark in zijn soort in Europa. Het is alleen geen gesneden koek om al die techniek op elkaar af te stemmen. Dat vereist veel kennis van zaken en net als bij iedere constructie zal het tot het laatste moment afwachten zijn of alles goed ingesteld is.

Drie fasen test
Wanneer de werkzaamheden voltooid zijn is een drie fasen test nodig. In de eerste fase wordt getest of alle onderdelen aanwezig en goed aangesloten zijn. In fase 2 wordt gekeken of alle onderdelen naar behoren functioneren. Daarna wordt er in fase 3 gekeken of wel oplevert wat ervan verwacht wordt.

Vermogen
Het opgestelde vermogen van de zonne- en windenergie is samen 72 MW (zo’n 88.400 huishoudens), dat komt niet overeen met de netaansluiting die 50 MW telt. Dat komt omdat je niet uit kan gaan van het maximale vermogen met de duurzame energievormen. Soms zal het nagenoeg windstil zijn en een andere keer zal de zon bijna niet door de wolken heen komen. Door een vermogen van 72 MW op te stellen bij een netaansluiting van 50 MW valt dit verschil te overzien. De batterijen, met een totaal vermogen van 12 MW, zullen op de dagen dat het energiepark de elementen niet mee heeft zo nodig extra stroom aanleveren.

Opslag
De batterijen zullen in eerste instantie gebruikt worden als supletie zoals hierboven beschreven is. Op termijn is het de bedoeling om de opgeslagen energie ook te bewaren voor later gebruik. De opslag zal alleen niet erg lang zijn. Idealiter wordt de energie niet langer dan 48 uur bewaard. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je uit deze batterijen per dag 2% van de energie verliest.

Bron: Installatie Journaal

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen