22-01-2022 Noortje van Campenhout

Nederland heeft de meeste zonnepanelen per inwoner!

Nederland, dat tot voor kort altijd onderaan stond in de ranglijst van duurzame energie, is nu officieel de Europese koploper in zonnepanelen. We hebben de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking van alle Europese landen. De Europese koepelgroep Solar Power Europe voert jaarlijks een analyse uit in de zonne-energiesector. Hiermee hebben we Duitsland ook ingehaald.

Zonnepanelen Hilvarenbeek

Ondanks de coronacrisis is de Nederlandse zonne-energiesector vorig jaar met 41% gegroeid. Volgens de SolarPower Europe is hier in 2021 3,3 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst.

Subsidies
De gunstige subsidiewetgeving in Nederland is een belangrijke oorzaak van de grote hoeveelheid zonnepanelen. Huiseigenaren mogen de stroom die ze met hun eigen zonnepanelen opwekken salderen, waardoor ze geen belasting hoeven te betalen. Ook kunnen zij aanspraak maken op de BTW van 21%. Voor bedrijven zijn de SDE-subsidies voordelig.

Nummer 2 en 3
Nederland heeft Duitsland ingehaald op basis van de in 2021 geïnstalleerde zonnepanelen. De nummer 3? België!  Terwijl de meeste EU-landen minder dan 500 wattpiek aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking hebben, heeft Nederland 765 wattpiek aan zonnepanelen per hoofd van de bevolking, oftewel ongeveer 2 zonnepanelen inwoner. Duitsland volgt met 715 wattpiek per inwoner en Belgie met 596 Wattpiek per inwoner.

 

Bron: Solar magazine