8-12-2020 Lonneke

Minister Wiebes wil onduidelijkheid verwijderkosten gasaansluiting tegengaan

Minister Wiebes pleit voor helderheid over de afsluitkosten van een gasaansluiting bij consumenten. Nu is dat nog te onduidelijk en dat kan volgens hem zorgen voor vertraging van de energietransitie.

Eric Wiebes 2015 (1)

Per 1 oktober 2020 is er een wijziging in de Gaswet doorgevoerd: de wijziging ‘Tariefstructuren en voorwaarden gas’. Nu dient enkel nog een wijziging van de Tarievencode Gas door de ACM doorgevoerd te worden. Wanneer deze is ingegaan wordt slechts de helft van de afsluitkosten in rekening gebracht bij de consument.

Maar minister Wiebes wil nog een stapje verder gaan om te voorkomen dat mensen afgeschrikt worden door onduidelijkheid van het kostenplaatje van het afsluiten van een gasleiding. Daarom kiest hij ervoor om een procedure in gang te zetten om de verwijderkosten voorlopig volledig te verrekenen in het algemene periodieke aansluittarief. De kosten van het verwijderen van een gasaansluiting zullen per naar schatting per 1 maart 2021 tijdelijk verdwijnen. 

Wanneer de verwijderkosten verrekend worden met het algemene periodieke aansluittarief hoeven de consumenten geen rekening te verwachten wanneer ze van het gas af gaan en kan de netbeheerder de kosten voor de werkzaamheden in het periodieke aansluittarief verrekenen. De netbeheerders voeren dan dus werkzaamheden uit waar ze op voorhand voor worden vergoed.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen