27-10-2020 Lonneke

Koffiebonen bestand tegen klimaatverandering ontdekt

In ander nieuws; er is door onderzoekers van Wageningen University & Research een nieuwe koffiesoort ontdekt. Dit zou een lichtpuntje zijn in een somber scenario. Deze boon, afkomstig uit Oeganda, zou namelijk grote droogte kunnen overleven waardoor we in een toekomst met ernstige klimaatverandering nog steeds koffie zouden kunnen drinken. Gelukkig maar!

Klimaatkwis (1)

Er zijn wereldwijd twee soorten koffie: Robusta en Arabica, waarvan de laatste de populairste soort is. Deze heeft over het algemeen een betere smaak en geur. De Robusta is op zijn weer beurt makkelijker te verbouwen. De Robusta-variant die is ontdekt in de Oegandese bossen smaakt echter bijna hetzelfde als Arabica. Het beste van beide werelden dus!

Klimaatverandering zou voor meer droogte, hittegolven en ziekten zorgen die de Arabica-plant uiteindelijk zullen treffen. Daarmee zou 50% van de koffie verdwijnen. Met meer resistente koffiesoorten zoals de Robusta zou dit probleem niet het einde van je dagelijkse kop koffie hoeven te betekenen.

Echter komen deze bonen enkel voor in een bedreigd stuk bos in Oeganda. Er zit daarom haast achter de bescherming en cultivering van de zeldzame koffie.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen