8-03-2021 Lonneke

Klimaatverandering: wat merken we ervan in Nederland?

Ook in Nederland merken we al wat van de klimaatverandering die wij met man en macht proberen te bestrijden met onze duurzame oplossingen. Wat precies de gevolgen zijn van klimaatverandering in Nederland leest u hieronder!

Nederland

De zeespiegel stijgt
Omdat elders poolkappen en gletsjers smelten, stijgt over de hele wereld de zeespiegel. Een andere reden van de stijging is dat dezelfde hoeveelheid water uitzet omdat het opwarmt. Als gevolg zullen niet alleen delen land onder water lopen, maar zou onze zoetwatervoorziening ook onder druk komen te staan doordat het zoute zeewater de rivieren instroomt.

Het weer wordt extremer
De afgelopen tijd is er geen pijl te trekken op het weer; de ene week vriest het en ligt er een pak sneeuw, de andere is het 20 graden en kunt u lekker zonder jas naar buiten. Dat is een verschil van bijna 30 graden in slechts 1 week! En dat niet alleen, er zijn ook meer hittegolven en zware buien dan voorheen.

Meer kans op overstromingen
Door die meer frequente en hevigere regenbuien kan het zijn dat de rioleringen niet goed genoeg meer kunnen afvoeren en er dus overstromingen ontstaan.

Problemen voor en van het dieren- en plantenrijk
Exotische soorten voelen zich steeds meer op hun gemak in Nederland vanwege de hogere temperaturen. Een berucht voorbeeld hiervan is de eikenprocessierups en de Ambrosiaplant die heftige hooikoortsreacties opwekt. Daarnaast zullen planten eerder gaan bloeien door de warmere temperaturen in de winter. Insecten komen tevens eerder tevoorschijn. Dit kan voor problemen zorgen bij trekvogels die later in het jaar Nederland invliegen en vanwege de vroege piek minder eten zullen hebben.

De problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering vallen in Nederland waarschijnlijk redelijk te overzien. Dat neemt niet weg dat we met zijn allen moeten werken aan een gezondere leefomgeving voor onszelf en de toekomstige generaties! Begin bijvoorbeeld eens door meer groen in uw tuin te planten of door zonnepanelen op uw dak te laten installeren. Wanneer we allemaal een steentje bijdragen kunnen we langer van onze mooie Aarde (en dus ook Nederland) genieten!