13-06-2022 Noortje van Campenhout

Is zelf zonnepanelen monteren een goed idee?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen zijn er op allerlei gebieden een hoop opties. Zo zijn er veel verschillende soorten en merken zonnepanelen waar u uit kunt kiezen. Daarnaast is er ook nog de optie om een heel pakket af te sluiten of om alleen de materialen te bestelen. Een installateur, zoals Aarde.nl, monteert wanneer er een compleet pakket aangeschaft wordt. Alles wordt dan voor u geregeld en de nazorg is goed. Als u alleen de materialen bestelt, moet u er zeker van zijn dat de materialen op uw dak worden geplaatst.

 

U kunt hier veel geld op besparen, maar is dit ook echt een optie om te overwegen?

PV Installeren

Zonnepanelen installeren: wat komt erbij kijken?
Binnen een dag heeft een installatiebedrijf alles geïnstalleerd en aangesloten. De zonnepanelen worden op een steiger op uw dak geïnstalleerd, waarna de bedrading wordt aangesloten. Klanten kunnen in de meeste gevallen kiezen tussen een serie geschakeld en een parallel geschakeld systeem. De panelen worden aangesloten op een omvormer, power optimizers of er worden micro-omvormers ingebouwd. Deze zetten de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Ten slotte wordt een extra groep aan uw meterkast bevestigd om ervoor te zorgen dat de wisselstroom veilig naar het elektriciteitsnet wordt geleid zonder een overbelasting te veroorzaken.

Is het verstandig?
Deze installaties worden bij Aarde.nl uitgevoerd door specialisten die hiervoor zijn opgeleid en uitgerust. Wanneer u de panelen zelf installeert, zult u waarschijnlijk niet over deze achtergrond, uitrusting of ervaring beschikken. Het is zeker mogelijk om dit te doen, maar gezien de volgende overwegingen is het de vraag of het verstandig is.

Veiligheid
U loopt enkele risico’s wanneer u zelf de zonnepanelen installeert. Eerst moet u het dak op, waar regels voor gelden. Als u op hoogte werkt, kunt u gemakkelijk een fout maken. Het systeem is elektrisch en werkt met grote hoeveelheden stroom tegelijkertijd. U kunt kortsluiting krijgen en mogelijk brand als u de bedrading niet goed aansluit. Omdat de zonnepanelen zullen worden blootgesteld aan windvlagen en andere weersomstandigheden, moeten ze goed op uw dak worden geïnstalleerd. Het is niet de bedoeling dat ze er af kunnen vallen.

Maximale opbrengst
Ervaren monteurs weten hoe ze de panelen op de meest efficiënte manier kunnen aansluiten om de opbrengst te maximaliseren. Ook andere factoren, zoals de plaats van de zonnepanelen over de lengte of breedte, het vermogen van de gebruikte omvormer, de plaatsing van de omvormer, en de aansluiting op de meterkast zijn van groot belang. Door de zonnepanelen zelf te installeren, is het dus mogelijk opbrengst mis te lopen

Een erkende elektricien
Een ander probleem dat u zult ondervinden wanneer u zelf zonnepanelen installeert, is dat er aan de meterkast zal moeten worden gesleuteld. Een erkende elektricien dient deze taak uit te voeren, wat kan inhouden dat de verzegeling van de hoofdschakelaar wordt verbroken en opnieuw wordt geïnstalleerd. Voordat deze persoon vertrekt, wordt uw elektrische installatie grondig gecontroleerd en veilig verklaard. U krijgt ook een certificaat. Indien u de zonnepanelen zelf wenst te installeren, is dit een deel van de taken die u niet mag  uitvoeren.

Zelf je zonnepanelen installeren kan
U kunt uw zonnepanelen zelf installeren. Het kan goed gaan als u zich goed inleest, veiligheidsmaatregelen neemt als u het dak op gaat en begrijpt dat u een aantal garantieregelingen misloopt. Voor het aansluiten op de meterkast en het testen van het systeem schakelt u een elektricien in. Wees u echter bewust van de risico’s die u neemt. Zonnepanelen kunnen duizenden euro's kosten, en reparaties kunnen prijzig zijn als ze beschadigd raken door brand of onjuiste installatie. U heeft ook veel geld uitgegeven aan het systeem, maar door de panelen zelf te installeren, kunt u geld verliezen. Dat is jammer en niet nodig als je besluit de werkzaamheden uit te besteden.

Besteed bij twijfel altijd uit
Er zijn veel voordelen aan het uitbesteden van de installatie. Zo weet een monteur precies hoe hij zonnepanelen correct moet monteren, schakelen en aansluiten. Het werk is in één dag klaar en is meteen klaar om elektriciteit op te wekken. Een elektricien controleert de meterkast om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Daarnaast is er wanneer de installatie uitgevoerd is door een professional een garantie om op terug te vallen als er een fout wordt gemaakt. Het kost u iets meer geld, maar de extra veiligheid en zekerheid is het meer dan waard.