29-09-2022 Noortje van Campenhout

HOERA, EEN PLAFOND!

We zien dat veel mensen om ons heen enthousiast reageren op het plafond, maar is deze enthousiasme wel op zijn plek? En zijn we hier daadwerkelijk mee geholpen? 

 

Prijsstijgingen

Zoals de meeste al vernomen hebben, komt er een prijsplafond en een verbruiksplafond. Tot 2.400kWh, een vastrecht van €0,70 en tot 1.200m3 gas, een vastrecht van €1,50. Daarboven betaalt men de contractprijs van de energieleverancier.

Uitgaande van actuele tarieven voor nieuwe contracten:
levering E: €0,80277/kWh (incl 9% BTW)
levering G: €3,77295/m3 (incl 9% BTW)
(bron: Vattenvall 21 september 2022:  Energie: stroom en gas | Vattenfall )

Tot deze verbruiksplafonds komen de kosten uit op een nette €275 euro per maand, ofwel €3.295 euro per jaar. “energierekening max €275 per maand voor al het meerdere geldt het normale tarief”. zo staat het in de media. Hierbij wordt een besparing van €2.280 aangekondigd. Klinkt prachtig, maar is iedereen zich bewust van de werkelijke betekenis van deze maatregel?

Voor een typisch huishouden (4 personen) met een verbruik 4.500kWh elektriciteit en 1.700kWh gas bedragen de kosten, zelfs met een verbruiksplafond, nog steeds meer dan €6.800 euro per jaar, of gemiddeld €570 euro per maand (bij 9% BTW. Voor veel Nederlandse huishoudens is dit nog steeds onbetaalbaar.

Het lijkt misschien dat verduurzamen minder belangrijk is nu er nieuwe regelgeving is, maar als je er even bij stilstaat, is het crucialer dan ooit. Naast de schade die het aan het milieu aanricht is de enige manier om de prijzen volledig te beheersen door te verduurzamen. De tarieven veranderen immers niet wanneer u volledig onafhankelijk bent van gas en elektriciteit. De investering zal zichzelf vanzelf terug betalen.

Onze boodschap is dan ook: Laat u niet ontmoedigen om nu te besparen; hoe langer u wacht, hoe duurder het uiteindelijk is.

 

SunPower Aarde.nl