27-10-2023 Noortje van Campenhout

Hoe duurzame woningen een slimme investering kunnen zijn in 2024

Op zoek naar een huis in 2024? Of van plan om uw woning te verkopen? Dan is deze informatie zeker de moeite waard! Het blijkt namelijk zowel bij het kopen als verkopen van een huis lonend om te investeren in duurzaamheid.

Meer hypotheek voor duurzame woningen

Vanaf 2024 zullen hypotheekverstrekkers een hogere hypotheek bieden aan mensen die een duurzame woning kopen. Deze gunstigere voorwaarden zijn het gevolg van de aanzienlijk lagere energiekosten die duurzame woningen met zich meebrengen. In sommige gevallen kan het extra bedrag zelfs oplopen tot wel €50.000 boven op de maximale hypotheek. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat de woning een gunstig energielabel heeft. Deze nieuwe richtlijnen voor hypotheken zijn onlangs aangekondigd door het Ministerie van Financiën. In de onderstaande tabel vindt u het bedrag dat buiten beschouwing wordt gelaten bij de berekening van de maximale hypotheek, en dat extra als hypotheek kan worden verkregen:

Hoe komt het dat duurzame huizen een hogere hypotheek opleveren?
De gedachte achter deze verhoogde hypotheekbedragen ligt in het feit dat banken, bij de berekening van de maandelijkse hypotheeklasten, nu ook rekening zullen houden met de energierekening van de nieuwe woningeigenaren. Dit betekent dat mensen met lage stookkosten meer hypotheek kunnen betalen en vice versa. Daarnaast wil het kabinet woningen met een gunstig energielabel toegankelijker maken. Duurzaamheid wordt immers steeds belangrijker.

Wilt u uw woning met een laag energielabel verduurzamen?

Het energielabel heeft momenteel al aanzienlijke invloed op zowel de verkoopbaarheid als de verkoopprijs van een woning. Per 2024 zal het label ook van invloed zijn op de financiering. Momenteel wordt er door makelaars gezien dat woningen met een gunstig energielabel sneller en voor hogere prijzen verkocht worden. Sommige makelaars merken zelfs op dat er bijna geen interesse meer is voor woningen met energielabel E, F of G.

Deze trend zal naar verwachting verder versterkt worden wanneer het mogelijk wordt om meer te lenen voor woningen met een gunstig energielabel. Voor eigenaren van niet-duurzame woningen die hun huis willen verkopen, betekent dit in feite dat ze het beste energiebesparende maatregelen kunnen nemen. Om dit proces te vereenvoudigen, zijn er ook mogelijkheden voor kopers van slecht geïsoleerde huizen om extra kunnen lenen, waarbij het bedrag stijgt naarmate het energielabel slechter is. Voorwaarde van deze hypotheek is wel dat dit bedrag volledig wordt besteed aan duurzaamheid. Daarnaast zijn er diverse subsidies beschikbaar, met name voor isolatiemaatregelen en warmtepompen.

Hieronder vindt u een overzicht van het energielabel en de extra hypotheek die u kunt verkrijgen om uw woning te verduurzamen:

 

Heeft u interesse in het verduurzamen van uw woning?

Of u nu van plan bent om in uw huidige woning te blijven of niet, het is verstandig om te investeren in duurzaamheid. Dit draagt niet alleen bij aan de waarde van uw huis, maar verlaagt ook direct uw energierekening. Bovendien zorgt het voor een comfortabel binnenklimaat, koel in de zomer en warm en tochtvrij in de winter.

Als u overweegt uw woning (verder) te verduurzamen, staan onze duurzaamheidsexperts klaar om uw persoonlijke situatie te beoordelen en de mogelijkheden voor uw huis te bespreken, waarbij we ook de terugverdientijd in overweging nemen. U kunt vrijblijvend een offerte aanvraag doen via de website of telefonisch contact met ons opnemen via: 013-204 0943