16-02-2022 Noortje van Campenhout

Heeft de meterkast een nieuwe indeling nodig?

De inrichting van de meterkast is niet iets waar men elke dag over nadenkt, toch is het verstandig om dit wel te gaan doen. De kans is namelijk groot dat er in de toekomst een nieuwe groep bij moet komen om alle energie aan te kunnen.

Meterkast

Van gas af
Mensen stappen massaal af van gas en gaan koken op elektriciteit, nemen zonnepanelen of een warmtepomp. Deze duurzame stappen vereisen echter ook een verandering in de meterkast, namelijk van 1-fase naar 3-fase groepenkasten. Hiervoor is extra ruimte in de meterkast nodig.

Meterkast van de toekomst
In de hedendaagse woningbouw zijn meterkasten voorzien van een typisch verdeelsysteem met een breedte van 220 mm. Deze meterruimte is te klein om een extra groep of overspanningsbeveiliging te installeren. In de toekomst zullen groepenkasten dus waarschijnlijk groter van omvang worden. Voorspeld wordt dat groepenkasten niet alleen groter, maar ook "slimmer" zullen worden. Zij moeten niet alleen E-gebruik, maar ook gebruik en verbruik op afstand kunnen waarnemen.

Oplossing
Bij uitbreidingen kunnen leidingen elkaar in de weg zitten om de uitbreiding volgens de regels en voorschriften uit te voeren. Een aanpasbare plaats van de meterruimte is een mogelijkheid. Bijvoorbeeld door de verdeelkast naar voren te verplaatsen. Hierdoor komt er meer ruimte vrij aan de achterzijde van de meterkast. Het is ook belangrijk om elke aanpassing grondig te analyseren.

 

Bron: Installatie Journaal